VIDEO O şcoală pentru copii cu dizabilităţi din Cluj face terapie cu un aparat revoluţionar în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca are un aparat, considerat revoluţionar în domeniul terapiei cu persoanele cu dizabilităţi. Maşinăria, care costă circa 8.000 de euro, a fost prezentată azi de către inventatorul său, un muzician londonez.

Guy Sigalov, un muzician englez, a creat un aparat terapeutic pentru copiii cu dizabilităţi care foloseşte culoarea, sunetul şi jocurile de lumini. „Iniţial l-am făcut pentru dansatori. Ulterior a fost adaptat copiilor cu nevoi speciale", spune Sigalov, prezent azi, la Cluj, la lansarea oficială a invenţiei sale în România. Cum a ajuns un aparat din Marea Britanie în România? Totul a început în 2009, când, datorită parteneriatelor pe care Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca le are în străinătate, profesori clujeni au ajuns la Glasgow. Acolo au văzut un astfel de aparat pentru prima dată şi au fost surprinşi de beneficiile sale. S-au gândit că o astfel de maşinărie le-ar prinde bine şi la Cluj. „Dacă nu credeam în el, nu-l cumpăram", spune directoarea centrului, Vasilica Cismaşu.

O investiţie de 8.000 de euro

Aparatul, care se numeşte OptiMusic, este de fapt un sistem audio-vizual ce foloseşte interacţiunea dintre culoare şi fascilulele de lumină. Îmbină comunicarea cu muzica. Aparatul e folosit cu succes în străinătate, în şcolile speciale, centre de zi, centre de sănătate, case de bătrâni.

Acest dispozitiv îi ajută pe elevii cu dizabilităţi să înţeleagă mai bine relaţia cauză-efect, să asculte şi să răspundă o mai bună interacţiune şi comunicare), să facă alegeri şi să spună care le sunt preferinţele, le îmbunătăţeşte memoria vizuală şi auditivă şi îi ajută să-şi tempereze comportamentelor violente. OptiMusic a fost cumpărat cu circa 8.000 de euro cu sprijinul campaniei demarate de Fundaţia Comunitare Cluj şi a mai multor sponsori. 

Aparatul îi învaţă alfabetul

Sistemul creat de Guy Sigalov îi ajută pe elevii cu dizabilităţi să înveţe alfabetul, să creeeze muzică cu ajutorul baghetelor ce, în contact cu fasciculul de lumină, scot sunete, să recunoască animale, să recunoască sunete produse de diverse vietăţi, dar şi să recunoască emoţiile pe care le transmite o faţă umană. „De săptămâna viitoare începem terapia cu copii de la noi din centru. Aparatul a ajuns la Cluj vinerea trecută", adaugă Vasilica Cismaşu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite