VIDEO O studentă din Cluj cântă într-o limbă din Africa. Ascultă piesa în afrikaans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Ioana Dănilă (24 de ani) vorbeşte şapte limbi străine, însă compune muzică şi cântă în afrikaans, întrucât simte că astfel se poate exprima cel mai bine.

Clujeanca Ioana Dănilă (24 de ani), Joanna Kaze pe numele de scenă, este masterandă în PR şi Comunicare la Facultatea Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Vorbeşte şapte limbi străine, însă cea în care simte că se poate exprima cel mai bine în muzică e una din îndepărtatul continent african. Se numeşte afrikaans şi e una dintre numeroasele limbi oficiale ale republicilor Africa de Sud şi Namibia şi mai are, pe glob, cel mult 23 de milioane de vorbitori, cam câţi locuitori avea România prin anii 90.

image

Imagini cu Joanna Kaze din concerte

„Afrikaans e cea mai sinceră limbă în care pot compune şi în care pot face un lucru banal să sune bine", mărturiseşte Ioana, compozitoare şi cântăreaţă. E fascinată de civilizaţia Africii de Sud, ţară unde a ajuns întâmplător, în studenţie, la un concert al muzicianului Chris Chameleon, cu care avea să colaboreze mai târziu.

Vorbeşte şapte limbi străine

Clujeancă get-beget, Ioana a compus prima piesă când avea 5 ani, iar prima formaţie a avut-o pe la 7 ani. Revenită acasă de două săptămâni, din Olanda, ca să-şi susţină examenele la master, Ioana a susţinut un concert acustic într-un local unde va cânta la chitară şi în afrikaans. De muzică s-a apucat în urmă cu 3-4 ani, în urma unei vizite în Olanda.

„În anul I am fost cu o bursă Erasmus în Olanda. O prietenă de-a mea e fan Chris Chameleon, un muzician sud-african ce cântă în limba afrikaans. Aflase că el are concert peste câteva zile în Africa de Sud şi insistase să merg cu ea. Am mers", afirmă clujeanca.

I-a plăcut concertul, dar şi limba în care s-a cântat. I s-a părut uşoară şi s-a apucat să o înveţe. Credea că o nu-i va lua mult, dar nu a fost chiar aşa.

Apoi a început să compună şi în afrikaans, nu doar în engleză, întrebându-se retoric de ce nu a mai făcut muzică. „Mama mea este cântăreaţă de operă. A fost decizia ei să mă dea la şcoală în linia germană, o decizie înţeleaptă aş zice. M-a ajutat mult această limbă. Nu a vrut să mă dea la o şcoală de muzică fiindcă rigoarea şcolii mi-ar fi distrus creativitatea şi m-ar fi învăţat să compun într-un anume mod, iar muzică fără originalitate şi spontaneitate nu se poate", este de părere clujeanca.

Vorbeşte şapte limbi străine: germană, olandeză, engleză, italiană, spaniolă, portugheză şi Afrikaans.

Până şi africanii sunt uimiţi

Ea spune că i s-a luat un interviu în Africa de Sud, iar jurnalistul a fost foarte suprins că un european a reuşit nu doar să înveţe afrikaans, ci şi să compună şi să cânte. Ioana a pus versurile unei poete africane într-un cântec ce apare pe albumul unui cunoscut artist din Africa de Sud, Chris Chameleon. Poezia căreia i-a dat glas se numeşte „Copilul" şi transmite un mesaj simbolic de luptă împotriva discriminării rasiale. De aceea a fost recitată integral şi de Nelson Mandela (câştigător al Premiului Nobel pentru Pace), în 1994, în discursul pe care l-a susţinut în calitate de preşedinte al Africii de Sud, în deschiderea lucrărilor Parlamentului.

„Chris Chameleon mi-a spus că a încercat să pună pe note poezia <<Copilul>> a lui Ingrid Jonker, dar nu a reuşit. Nu-i venea să creadă cât de bine sună melodia mea. Mi-a spus că o va pune pe albumul său. Am aflat ulterior că el nu face astfel de gesturi şi că e foarte selectiv. Albumul a ieşit în 2011", povesteşte Ioana. Ea crede că afrikaans seamănă foarte mult cu limba română şi când cântă în această limbă se simte acasă.

La fel de uimit a fost şi ambasadorul Republicii Africa de Sud care a venit zilele trecute la Cluj. „ Domnul ambasador a fost foarte încântat să o cunoască pe domnişoara din Cluj care scrie în afrikaans. A fost un moment deosebit pentru acesta", afirmă translatorul ambasadei, Nicoleta Popescu.

Ce e afrikaans

Afrikaans este una din cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud. Este vorbita îndeosebi în republicile Africa de Sud şi Namibia, dar are vorbitori și în ţările africane Angola, Botswana, Swaziland, Zimbabwe şi Zambia. „Afrikaans este o limbă de origine olandeză. A fost creată de coloniştii olandezi în secolul al XVIII-lea. 90% din limba afrikaans e olandeză, iar restul sunt influenţe ale limbilor africane", explică conferenţiarul  universitar Gabriel Leahu care predă un curs de istoria colonialismului la Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Bucureşti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite