VIDEO Competiţie inedită la Cluj: Ce pot desena unii artişti cu crema din cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre concurenţi, Floriana Vlaicu a început să exerseze încă de ieri pregătirea cafelei / Foto: Thomas Câmpean
Unul dintre concurenţi, Floriana Vlaicu a început să exerseze încă de ieri pregătirea cafelei / Foto: Thomas Câmpean

Specialişti din tot Ardealul în prepararea licorii negre se întrec, până duminică, la Iulius Mall din Cluj-Napoca. Cafeaua e mai mult decât capuccino şi „lungă cu lapte“. Asta încearcă organizatorii să-i facă pe clujeni să înţeleagă prin evenimentul la care cei prezenţi pot gusta gratuit sortimente rare de cafea.

Mirosuri exotice de cafea vor inunda zilele acestea, parterul mall-ului din Gheorgheni, unde specialişti în prepararea acestei licori se vor întrece în a-şi demonstra talentul. „Noi suntem aici de astăzi între orele 10 şi 22. Cei care ne vizitează pot degusta, împreună cu noi, diverse sortimente de cafea şi de cocteiluri. Competiţia propriu-zisă are loc sâmbătă şi duminică“, a explicat, ieri, Slivia Constantin, organizatorul evenimentului, membru fondator al Asociaţiei Române de Cafea de Specialitate.

Evenimentul se desfăşoară pe durata a cinci zile, începând de miercuri şi până duminică, la Iulius Mall, la parterul centrului comercial. În primele trei zile, au loc antrenamente pentru cei înscrişi în concurs, seminarii şi workshop-uri despre cafea.  „Se va face multă cafea bună, pe care o vom oferi celor care asistă la eveniment. Este vorba despre sortimente exotice, rare, gusturi inedite, pe care curioşii le vor putea încerca“, mai spune Silvia.

Trei probe de măiestrie

Competiţia se va desfăşura pe trei categorii World Barista (barman specializat în prepararea cafelei-nr) Championship, Latte Art şi Coffee in Good Spirits (Irish Coffee). În cadrul primei probe, concurenţii vor prepara câte patru cafele espresso, cappuccino şi patru băuturi proprii în 15 minute. În cadrul celei de-a doua probe, ei vor trebui să pregătească câte două caffe macchiato, cappuccino şi două băuturi originale, fiecare cu desen, în 8 minute.

La a treia probă, concurenţii trebuie să facă două băuturi calde folosind doar whisky, zahăr, cafea şi frişcă. Participanţii pot concura la una sau mai multe dintre aceste probe. Cei mai buni trei concurenţi se vor califica la competiţia naţională. „În ceea ce priveşte cocteilurile de cafea este foarte important ca cei care le fac să nu altereze sau să acopere aroma şi gustul cafelei. Savoarea trebuie păstrată sau scoasă în evidenţă“, spune Silvia Constantin.

Video: Un exemplu cu ceea ce se poate picta în crema de cafea:

„Există şi altceva pe lângă Capuccino şi lungă cu lapte“

Organizatorii spun că scopul acestor competiţii este atât de a populariza arta de a face cafea cât şi de a educa publicul în ceea ce priveşte consumul acestei băuturi. „Din păcate, în România, deocamdată suntem la faza în care încă învăţăm cum se bea şi cum se face cafea. De obicei femeile beau capuccino şi bărbaţii cafea lungă cu lapte“, mai spune Silvia.

„Noi asta vrem să facem, să generăm un schimb de informaţii. Evident că noi încă ne educăm. Avem o problemă că nu ştim exact ce ne place, ce consumăm. Avem câteva blenduri pe care le tot gustăm pentru că cu ele ne-am obişnuit şi nu îndrăznim să încercăm altele“, adaugă organizatoarea. Potrivit spuselor sale, spre deosebire de multe alte părţi din ţară, în Cluj există o comunitate de oameni pasionaţi de cafea. „Nu există cafea proastă şi cafea bună. Există cafeaua care îţi place ţie. Gustul şi aroma unei cafele sunt ceva foarte sensibil, foarte personal“, mai spune ea, explicând că savoarea unei cafele este dată de locul de păstrare sau de faptul că unele culturi cresc împreună cu plante de condimente, sau pomi fructiferi de diverse soiuri.

„Se va face multă cafea bună, pe care o vom oferi celor care asistă la eveniment. Este vorba despre sortimente exotice, rare, gusturi inedite, pe care curioşii le vor putea încerca“, Slivia Constantin, organizatorul evenimentului, membru fondator al Asociaţiei Române de Cafea de Specialitate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite