Clujul în anul 1930. Ce personalităţi româneşti apar în film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură din filmul realizat în 1930 cu Regele Carol al II-lea, de pe site-ul companiei media British Pathé
Captură din filmul realizat în 1930 cu Regele Carol al II-lea, de pe site-ul companiei media British Pathé

Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Universităţii „Dacia Superioară", actuala UBB, în 1930, a fost filmată. În acea înregistrare-document apare şi Regele Carol al II-lea, potrivit cluj.travel.

În arhiva video a celebrei companii media British Pathé se găsește o înregistrare-document, cu imagini de la vizita la Cluj a Regelui Carol al II-lea, prilejuită de aniversarea a zece ani de la înfiinţarea Universităţii „Daciei Superioare“, actuala „Babeş-Bolyai", se arată pe site cluj.travel.

„Imaginile au fost difuzate în cadrul Pathé Gazette, jurnalul de actualităţi al British Pathé, care era proiectat în sălile de cinema, înainte de începerea filmelor. Titlul „ştirii" redă numele german al Clujului - Klausenburg - dar sub o formă greşită - Kausenburg. Vizita a avut loc în 1930, regele fiind însoţit la Cluj de mama sa, Regina Maria. În cadrele din arhiva British Pathé se regăseşte Biserica Sfântul Mihai, statuia lui Matia Corvin şi piaţa în care este amplasată. Regele este apoi filmat ieşind dintr-un edificiu - probabil chiar sediul universităţii - şi dând mâna cu savantul Emil Racoviţă (cel cu barbă şi mustaţă albă), rectorul din acea perioadă„, se arată pe site-ul citat.

Vezi filmul AICI

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite