VIDEO Clujul ar putea avea parcări ca în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul Şerban Ţigănaş a întocmit un proiect prin care Piaţa Avram Iancu ar putea avea trei parcări subterane ce ar crea 834 de locuri. Acesta s-a inspirat din proiectele unei fime elveţiene ce a prezentat azi, 18 aprilie, ideile sale de parking.

În sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a avut loc azi, 18 aprilie, o dezbatere legată de găsirea de soluţii pentru crearea de parcări în centrul oraşului, susţinută de firmele Skyline Parking A.G. Winterthur (Elveţia), SCAI Developer Cluj-Napoca şi Dico & Ţigănaş. „Totul a plecat de la calvarul petrecut zilnic în găsirea unui loc de parcare. Firma avea birourile în centru. Tot acolo sunt multe instituţii publice. Am început să căutăm soluţii şi aşa am dat de firma elveţiană Skyline Parking A.G. Winterthur. Compania elveţiană vine cu o soluţie modern şi potrivită pentru parking", afirmă Constantin Scutelnicu, director SCAI Developer S.A. Cluj-Napoca.

Acesta mai spune că, potrivit unui studiu european, 50-60% din circulaţia unui oraş mare este creată de persoanele care caută un loc de parcare. Scutelnicu susţine că o soluţie potrivită pentru centrul Clujului este parkingul automatizat - şoferul îşi lasă maşina şi o recuperează la ieşire - deoarece avantajele sunt multiple.

image

Click pe poze pentru a vedea cum vor arăta parcările subterane

În primul rând, el afirmă că construirea unui parking subteran ar costa sub 30.000 de euro, faţă de 35.000-39.000 de euro cât costă construirea unui parking clasic. „Costurile de funcţionare şi întreţinere ale parkingului subteran ar fi de 450-500 de euro pe an faţă de 1.500-1.800 de euro cât costă unul convenţional. Un alt avantaj este cel ecologic, adică faptul că are emisii reduse de CO2, dar şi că parkingul subteran nu necesită scări, ascensoare", adaugă directorul SCAI Developer.

Model elveţian

La dezbatere au fost şi reprezentanţii firmei elveţiene Skyline Parking A.G. din Winterthur. Aceştia au făcut o prezentare ale celor patru modele de parcări (pe pământ şi în pământ) pe care ei le-au şi pus în practică atât în oraşe din Elveţia, cât şi în Europa (Moscova, St. Petersburg). Tehnologia propusă de elveţieni este una de ultimă oră. „Şoferul îşi lasă maşina, iar un robot o ia şi îi găseşte un loc în parcare. Când conducătorul auto doreşte să-şi recupereze maşina, fie trimite un sms, fie foloseşte biletul de parcare, iar sistemul îi aduce maşina", explică reprezentatul firmei elveţiene.

Vedeţi mai jos un film scurt despre ce tip de parcări construieşte această firmă şi cum funcţionează acestea.

Modelul românesc

Arhitectul Şerban Ţigănaş a alcătuit un proiect pentru construirea a trei parcări subterane în Piaţa Avram Iancu, două în apropierea Catedralei Ortodoxe şi una în zona sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Vor fi acoperite cu spaţii verzi. Acestea ar crea 834 de noi locuri de parcare. Proiectul nu are încă finanţare. Constantin Scutelnicu mai spune că încă nu s-au stabilit tariful pentru o oră, a avansat doar cifra de 3,10 lei pentru o oră (sau 0,85 de eurocenţi).

Opinii

Dacă majoritatea celor prezenţi la dezbatere s-au arătat de acord cu proiectul, unii au afirmat că viitoarele parcări subterane din Piaţa Avram Iancu ar trebui să fie rezultatul unui concurs de idei. „Socot proiectul ca unul de natură competitivă. Cred că municipalitatea ar trebui să mai consulte şi alte proiecte", a afirmat Iosif Pop, preşedintele ONG-ului Consiliul Civic Local.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite