VIDEO Alternativă la viaţa urbană: zborul liber lângă oraş (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul „Adevărul de Seară“ a experimentat un zbor de agrement cu un avion ultrauşor. În locul unui weekend la iarbă verde sau la ştrand, clujenii îşi pot petrece timpul zburând. Costă 59 de euro pentru o jumătate de oră, însă experienţa merită.

Vezi galerie foto

La un pas de Cluj-Napoca, la aerodromul din Dezmir, clujenii dar şi turiştii care vizitează oraşul de pe Someş au posibilitatea de a face zboruri de agrement cu un avion ultrauşor, manevrat de unul din cei mai experimentaţi piloţi români.

Experienţă unică

Odată ce ajungi pe câmpul din estul centurii Apahidei, la ieşirea din Cluj-Napoca spre Bistriţa, un avion ultrauşor animează văzduhul, trecând dintr-o parte în alta a cerului  o dată la câteva minute. Aterizează, apoi, pe o pajişte fină, presărată cu tineri care practică parapantismul. Pilotul nici nu opreşte motorul. Un pasager coboară, altul urcă, iar după unda verde dată de turnul de control al aeroportului clujean, avionul ultrauşor îşi ia din nou zborul.

Viaţa la înălţime

Cabina vibrează, dar căştile, în care pot fi auzite discuţiile dintre controlori şi piloţii care zboară în spaţiul aerian de deasupra Clujului, nu permit zgomotului care provine de la motorul turat să-şi dea emoţii. Sună de parcă ar fi un elicopter. Decolarea are loc în 25 de metri, după care nu se mai simte nimic, decât vântul puternic ce intră în cabina de două persoane. „Avionul ultrauşor Savannah face parte din categoria STOL (Short Take Off and Landing), iar înlte ţări e folosit la dirijarea cirezilor de bovine, luând astfel locul maşinilor de teren”, ne-a spus Attila Goger, cel care manevrează avionul, unul dintre cei mai experimentaţi din elita piloţilor din România.

Din aer, pasagerii pot vedea oraşul aşa cum nu l-au văzut, probabil, niciodată: mic, liniştit, încântător. Urmează câteva zboruri la mică altitudine, peste pădurile din Dezmir. Dacă priveşti în jos, ţi-ai putea imagina că eşti în filmele americane de război, în care soldaţii sunt transportaţi mii de kilometri la altitudine joasă. Punctul culminant al poveştii începe la întâlnirea cu Cheile Turzii, deasupra cărora se zboară vreme de câteva minute.

Aterizarea se simte mult mai lin decât decolarea, în ciuda faptului că are loc pe un câmp deschis. Pe pământ, picioarele îţi tremură, dar nu din cauza adrenalinei, ci a vibraţiilor din cockpit-ul care trepidează şi te ţine în transă vreme de câteva minute, dar care par a fi o eternitate.

image

Card de zbor

Oricine se poate bucura de asemenea experienţe şi nu oricum, ci cu ajutorul a doar câtorva click-uri. Cei care doresc să zboare sau să le facă un cadou celor dragi pot achiziţiona carduri de pe internet. Cardurile pentru zborurile de la Cluj – care vor fi efectuate de pe aerodromul de la Dezmir – pot fi cumpărate de pe site-ul aventuracard.ro. „Doritorii pot achiziţiona carduri pe internet: 59 de euro pentru o jumătate de ora de zbor şi 129 de euro pentru o oră. Cardul este valabil un an, iar rezervarea poate fi făcută ulterior, oricând”, ne-a explicat Roxana Goger, soţia pilotului, împreună cu care au demarat această mică afacere de familie. Astfel, în schimbul unei zile în care să prăjiţi mici ori să ieşiţi pe terase, aerodromul din Dezmir vă oferă o alternativă plină de adrenalină.

image

„Aventuracard exista la Bucureşti, iar noi ne-am gândit că vrem să avem aşa ceva şi aici, astfel încât ne-am asociat. Ideea noastră e să facem cât mai accesibil zborul”, ne-a mai spus aceasta. Primele zboruri au avut loc anul trecut, în luna noiembrie.

Traseul va fi Cluj-Cheile Turzii-Cetatea Colţeşti-Rimetea-Cheile Aiudului-Cluj. Din păcate pentru cei care doresc să zboare împreună, avionul este de doar două locuri, astfel, pe lângă pilot, în cockpit mai încape doar un pasager. „Totuşi, se poate ca două persoane să achiziţioneze două carduri şi să zboare pe rând”, a adăugat Roxana Goger.

59 de euro costă o jumătate de oră de zbor. Traseul va fi Cluj-Cheile Turzii-Cetatea Colţeşti-Rimetea-Cheile Aiudului-Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite