VIDEO Al doilea transplant renal la copii, realizat în premieră, la Cluj. Mama copilului: „Dumnezeu mi-a dat copil să-l cresc, nu să mi-l ia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplant renal la copii, pentru a doua oară, în premieră naţională, la Cluj
Transplant renal la copii, pentru a doua oară, în premieră naţională, la Cluj

Profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, face azi, 11 iulie, o operaţie de transplant parţial de rinichi de la mamă la copil. Acest gen de operaţie s-a realizat, în premieră, în 2007, tot la Cluj. Acum e mai dificil, spune medicul, şi pentru că starea copilul e mai gravă.

 UPDATE 17.33„În 7 zile, Maria merge acasă". Intervenţia s-a încheiat în jur de ora 17.00 şi totul este în ordine. „Mama şi fetiţa se simt foarte bine. Urmează recuperarea. În 24 de ore vom vedea cum se adaptează organismul copilului la corpul străin. Dacă totul este în ordine, în şapte zile copilul va fi acasă", a afirmat, optimist, Mihai Lucan, după operaţie.

„Parcă azi e mai greu să fac această operaţie pentru că copilul e mult mai mic, mai fragil. Vasele de sânge sunt foarte mici. Nici constituţia mamei nu e solidă. Are 54 de kilograme, iar copilul, 5,4 kilograme. Fetiţa are 6 ani, dar arată ca de 4. Nu a avut cum să se dezvolte. Dacă nu am face această operaţie copilul va muri. Fără operaţie ar trăi cel mult un an", a afirmat prof. dr. Mihai Lucan.

Operaţia a început deja şi va dura aproximativ patru ore. Se va lua circa 35% din unul dintre rinichii mamei şi se va pune la copil. Şansele de reuşită sunt de circa 60%. „Acest gen de operaţie se face doar la noi în ţară, la Cluj. E foarte riscantă pentru copil şi pentru mine. Şansele de reuşită sunt forţate deoarece vasele mamei sunt de 10 ori mai mari decât ale copilului", explică Lucan.

Transplant renal la copii, pentru a doua oară, în premieră naţională, la Cluj

Imagini cu familia donatoare

Când spune riscantă, Lucan se referă şi la faptul că niciun chirurg nu are curajul să rişte să taie direct pe un donator viu, şi, de regulă, această operaţiune de tăiere se face în afara corpului.

El mai afirmă că ideal ar fi ca fetiţa să primească un rinichi pe măsură, adică de la un alt copil, însă acest lucru e foarte rar întâlnit. Pentru a se înţelege dificultatea operaţiei, medicul clujean spune că venele mamei sunt asemeni unui deget, iar venele copilului, asemeni unui chibrit.

„Asta presupune un act destul de dificil din punct de vedere chirurgical. După ce rinichiul ajunge în corpul copilului, sângele ar trebui să intre în rinichi şi să-l revascularizeze. Săracul copil abia are sânge pentru el, darămite să irige o un rinichi de adult", susţine Lucan.

Mama, Simona Bălan de 28 de ani, şi fetiţa ei, Maria Bălan, au venit trimişi de urgenţă la Cluj, ca un ultim resort, de medicii de la Spitalul bucureştean Fundeni.

Mama care dă viaţă a doua oară

Mama care îşi donează o parte din rinichi ca să-şi ţină copilul în viaţă se numeşte Simona Bălan, are 29 de ani şi e din judeţul Ialomiţa. A aflat de problemele cu rinichii ale fetiţei sale, Mara, când era însărcinată în luna a opta cu fiul ei. Mai precis, în urmă cu jumătate de an.

„Am o viaţă grea pentru că mai am un băieţel de 10 luni şi trebuie să mă împart timpul între Maria cu dializa şi băieţel. Pe băieţel îl puneam în premergător, într-o altă cămăruţă când meram cu Maria la dializă", povesteşte Simona Bălan.

Ea mai spune că medicii din Ialomiţa i-au spus că fetiţa ei are diverse alergii în gât, iar apoi în nas, ulterior apă la plămâni. Tratamentele făcute i-au blocat rinichii. „Când au văzut că starea fetiţei mele se agravează au venit medici peste medici, mai ales că copilul meu începea să se umfle. Ne-au trimis de urgenţă la Bucureşti. Eram însărcinată în luna a opta cu băieţelul când doctorii mi-au spus că starea fetiţei mele nu e gravă, ci foarte gravă. Dumnezeu mi-a dat copil ca să-l cresc, nu să mi-l ia. Îi mulţumesc că a lăsat-o în viaţă şi că am ajuns unde mi-am pus în gând, aici, la Cluj, să-i donez un rinichi ca să-mi fac copilul sănătos. Asta e cel mai important, mărturiseşte mama, cu lacrimi în ochi.

Ea spune că are încredere în doctorul Lucan şi că s-a întâlnit cu băieţelul căruia doctorul Lucan i-a făcut un transplant renal în 2007. L-a văzut că este bine, sănătos, cum speră să fie şi fetiţa ei după operaţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite