Cluj: VIDEO Subteranul robotizat al Clujului: tasta „Enter” a înlocuit fochistul (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centralele termice informatizate din oraş transportă zilnic, în apartamentele clujenilor, un volum de apă cât pentru 24 de bazine olimpice. Investiţiile din ultimii ani în sistemele de alimentare cu căldură au înlocuit fochiştii şi învârtitul robinetelor cu sisteme informatizate, senzori şi termostate. GALERIE FOTO

Dacă temperatura exterioară creşte peste zece grade Celsius, un computer stopează furnizarea căldurii în caloriferele clujenilor. Dispozitivul este doar unul din numeroasele instrumente noi cu care au fost dotate centralele termice din Cluj-Napoca.

Tehnologia folosită este aceeaşi cu cea din marile oraşe europene. Centrala Termică Zonală (CTZ) din cartierul Mărăşti, care produce agent termic ce încălzeşte jumătate din oraş, a fost reconstruită complet în ultimii ani, Regia Autonomă de Termoficare (RAT) investind într-un sistem de cogenerare: centrala consumă gaz metan, producând căldură şi curent electric.

Conform directorului tehnic al RAT, Dan Cupşa, centrala termică este unică în ţară, deoarece combustibilul pe care îl foloseşte este gazul metan. Astfel, trei motoare gigantice nu doar încălzesc apa ce ajunge în instituţii şi în apartamentele clujenilor, ci produc şi energie electrică.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/RAT Cluj.flv iurl=/editor_files/Image/rat cluj video captura.jpg wmurl=/editor_files/Image/adev_tv.jpg width=300 height=220 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false


Zilnic, circa şase milioane de litri de apă caldă sunt pompaţi în apartamentele clujenilor.

Potrivit primarului Sorin Apostu, în acest sistem s-a investit, până în prezent, 72 de milioane de lei. Câştigul obţinut este reducerea preţurilor cu 10% la energie electrică şi 20% la încălzire.

Căldura, dirijată digital

Odată cu modernizarea centralelor s-a renunţat la fochişti, care supravegheau cazanele sau aprindeau focul în momentul în care apartamentele aveau nevoie de căldură. Tehnologia de ultimă oră dotează, în prezent, atât Centrala Termică Zonală, cât şi punctele termice dintre blocuri.

Metodele clasice au fost înlocuite de senzori, softuri, monitoare şi numeroase mecanisme pentru reglarea sistemelor, iar totul poate fi urmărit fără prea mult efort din dispeceratul Regiei, pe trei ecrane imense.

„Putem să vedem temperatura din cazane, dacă un motor e prea solicitat, practic, vedem orice. Reglajele se fac tot de aici, iar pe teren nu avem decât echipe de intervenţie”, ne-a explicat Dan Cupşa.

image



Dacă, de exemplu, afară se încălzeşte, temperatura apei fierbinţi din caloriferele clujenilor poate fi diminuată digital, cu ajutorul calculatorului şi al câtorva click-uri.

Dispeceratul reprezintă punctul de control al tuturor centralelor din oraş, acestea fiind dotate în totalitate cu senzori şi termostate. Potrivit directorului tehnic al RAT, există mai multe proiecte pe care Regia şi-a propus să le implementeze în viitorul apropiat. Unul dintre ele vizează montarea unor panouri solare pe centralele termice din Cluj-Napoca.

Regia este pe locul trei în România la profitabilitate, conform unui studiu al AT Kearney, intitulat „De ce încălzirea costă în România mai mult decât în majoritatea ţărilor Uniunii Europene”.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Ţi-ai dori să îţi petreci concediul în Caraibe, cu 3.000 de euro în buzunar? Visul tău poate deveni acum realitate. Participă la concursul Miss Click 2009 şi ai şansa de a te distra pe cinste, alături de un prieten! Dă click pe imaginea de mai jos, spune-ne cum te cheamă şi lasă-ne un număr de telefon, iar fotografii noştri te vor contacta în cel mai scurt timp posibil.

Garantat primeşti 100 de lei şi un photobook profesionist!

Citeşte aici regulamentul concursului

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite