Cluj: VIDEO Micul Hakkinen de la Cluj - 110 km/h cu cartul pe pistă (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: VIDEO Micul Hakkinen de la Cluj - 110 km/h cu cartul pe pistă (GALERIE FOTO)
Cluj: VIDEO Micul Hakkinen de la Cluj - 110 km/h cu cartul pe pistă (GALERIE FOTO)

La doar şapte ani, clujeanul Cătălin Mariş a câştigat 23 de trofee la concursurile de carting la care a participat. Tatăl său îi pregăteşte micul automobil înainte de fiecare cursă, fiind şi el premiat pentru cel mai bun mecanic.

Vezi o galerie foto cu tânărul pilot în competiţii

Premiile le-a adunat în decurs de un an, ceea ce a reuşit Cătălin până acum fiind doar începutul. Se întrece la categoriile „bambini”, „mini” şi „pufo”, specifice vârstei lui, apasă pedale, ia curbe la viteze inimaginabile pentru alţi copii şi câştigă de fiecare dată. La volan, a reuşit să ajungă chiar şi la viteza de 110 kilometri pe oră.

Sună înfricoşător pentru mulţi părinţi. „Şi nouă ne-a fost foarte frică prima dată, dar cu timpul conştientizezi şi vezi felul de a conduce al copilului, iar frica dispare”, ne-a spus Cosmin Mariş, tatăl lui Cătălin. Fost director de service auto, părintele micului şofer se ocupă de partea tehnică a cartului înainte de concursuri, el fiind şi cel care l-a învăţat să conducă, iar mama sa, Monica, este cel mai mare fan al băieţelului.

Pilot la şapte ani

Cătălin va începe în toamnă şcoala, când va trece în clasa I. Îi va fi foarte greu să nu se plictisească, deoarece ştie deja să adune numerele până la o sută şi, de asemenea, poate citi foarte uşor. Momentan, în vacanţă fiind, se concentrează asupra curselor ce urmează. Mare fan al pilotului Felipe Massa, Cătălin accelerează în campionatul judeţean de carting dar şi în cel naţional.

Povestea a început în urmă cu doi ani. „Am trecut printr-un parc, unde cei de la Palatul Copiilor aveau un cart. S-a urcat şi nu s-a mai dat jos. După puţin timp, l-am înscris. Mergea la antrenamente, am văzut ce potenţial avea şi, în cele din urmă, i-am luat cartul lui”, ne-a povestit tatăl lui Cătălin.

„Ai o satisfacţie foarte mare când merge curat pe pistă şi câştigă”, a mai spus acesta. Prima cursă oficială a avut-o pe 1 mai 2008 la Bistriţa, unde a câştigat locul III.

image

Participă la două-trei concursuri pe lună, atât acasă cât şi în deplasare. „Un concurs e un antrenament în stres şi emoţii. Facem asta de plăcere. În acelaşi timp de îmbunătăţim CV-ul şi experienţa”, ne-a mai povestit Cosmin Mariş. Acest sport este foarte costisitor. Doar într-o deplasare, părinţii cheltuiesc circa 1.300 de lei, iar preţul pieselor se ridică la sume foarte mari.

De exemplu, doar un ambreiaj costă trei sute de lei. Un cart costă 1.500 de euro, iar echipamentul 400 de euro.

„Vreau să mă fac pilot de Formula 1”

Îi place viteza şi adrenalina, iar în curbe ştie că trebuie să frâneze târziu şi vireze foarte strâns, pentru a ieşi cât mai rapid din ea. „Când voi fi mare vreau să mă fac pilot de Formula 1”, a spus Cătălin zâmbind. Premiantul ne-a povestit şi despre o cursă cu emoţii. „Am vrut să depăşesc un cart la Arad şi i-am atins roata. Am zburat puţin cu o parte, de aveam impresia că pic în cap”, şi-a amintit Cătălin râzând.

Îi plac jocurile cu maşini, iar cel mai adesea se joacă Need for Speed Underground. În realitate, şi-ar dori un Subaru Impreza. Sau un Aston Martin. Ori un Dodge Viper şi, de ce nu, un Bugatti Veyron.

Antrenamentele le susţine pe cartodromul din Gheorgheni, unde weekendul trecut tocmai a câştigat locul I la categoriile „bambini”, „mini” şi „pufo”, în etapa judeţeană. În 19 şi 20 septembrie, el va putea fi urmărit din nou pe circuit, de această dată în competiţia naţională inter-cluburi, clujeanul fiind înscris la Palatul Copiilor Turda.

Cătălin Mariş (numărul 13) a câştigat locul I la categoria pufo în competiţia desfăşurată la Târgul Secuiesc.


Ce-i place
Pe lângă jocurile video şi desenele animate, Cătălin face şi sport sau se dă cu bicicleta. „Îmi place la ştrand, înotul şi tenisul”, a spus tânărul pilot. De asemenea, el face şi judo, pentru a fi mereu în formă şi puternic înainte de fiecare cursă. Lui Cătălin îi plac şi câinii mici, cum ar fi Chow-Chow.

Ce nu-i place
Nu este atras în mod special de fotbal, deşi uneori se mai joacă cu mingea, însă doar pentru a alerga şi a-şi menţine condiţia fizică.

Profil
Născut la 17 februarie 2002, în Cluj-Napoca
Studii: elev în clasa I la Şcoala Generală nr. 10 din Cluj-Napoca
Familie: singur la părinţi

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite