Cluj: FOTO VIDEO Noul centru al Clujului, inaugurat azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Unirii se redeschide astăzi clujenilor, la şase luni de la demararea lucrărilor de reamenajare. Întregul proiect va fi finalizat abia în anul 2011.

Vezi cum arată noua fântână arteziană noaptea

Inaugurarea oficială va avea loc la ora 14.00, iar momentul va fi marcat, în cursul serii, cu o serie de concerte. De la ora 18.00 vor susţine recitaluri grupul Cappella Transylvanica, cvartetul Flauto Dolce şi cvintetul de alămuri al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”. Va urma un recital de muzică folk susţinut de Madga Puskas şi Valentin Moldovan. Punctul culminant al serii se anunţă a fi concertul trupei Pasărea Colibri.

Piaţa Unirii a suferit, în ultima jumătate de an, o transformare radicală, odată cu reamenajarea zonei pietonale din jurul Bisericii Sfântul Mihai.
Conform reprezentanţilor companiei Planwerk, cea care a supervizat implementarea proiectului de reamenajare a pieţei, odată cu transformările suferite, Piaţa Unirii poate deveni scenă pentru o mare varietate de activităţi: concerte, serbări, patinoar, târguri, festivaluri, expoziţii în aer liber. 

Suprafaţa centrală a pieţei este pavată cu piatră naturală, bazalt (piatră cubică), iar  în zona fântânii se continuă pavajul de pe bulevardul Eroilor cu andezit (plăci).   Noul element central al pieţei este o fântână arteziană, lângă care au fost plantaţi platani.

   

image

Vezi aici o prezentare amplă a proiectului de reamenajare a centrului Clujului

Proiectul va fi terminat abia după ce lucrările de pe laturile de este şi vest ale pieţei vor fi încheiate, iar circulaţia în zonă se va desfăşura doar pe două dintre cele patru laturi ale pieţei.

Primarul Sorin Apostu a estimat, într-un interviu acordat pentrru „Adevărul de Seară“, că maşinile vor dispărea din centru în cursul anului 2011. Citeşte aici ce spune primarul Clujului despre dezvoltarea şi modernizarea oraşului

image

7.000.000 de lei
au costat lucrările de modernizare realizate până acum în Piaţa Unirii

Galerii foto:
Cum se lucrează în Piaţa Unirii
Şantierul pieţei văzut de sus
PROIECT: Cum va arăta Piaţa Unirii




Groapă pentru pomul de Crăciun

O noutate a proiectului o reprezintă realizarea unei fundaţii care să susţină un brad de până la 25 de metri, ce va fi amplasat aici an de an, de Crăciun. Până acum, potrivit arhitectului Eugen Pănescu, directorul firmei proiectante, un amplasament pentru brad exista doar la nivel de idee.

În Piaţa Unirii s-a săpat o groapă de aproximativ un metru şi jumătate, unde vor fi „ascunse” picioarele cadrului de susţinere al bradului. „Picioarele vor fi sub paviment, iar când bradul nu va fi prezent, groapa va fi acoperită cu pavaj”, a spus Pănescu.

image


Statuia lui Matei Corvin mai aşteaptă

Peste un an, grupul statutar din centrul pieţei va arăta ca nou, dacă cei ce au câştigat licitaţia se pun pe treabă.

   

Primarul Sorin Apostu a semnat, la sfârşitul lunii iulie, contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare a grupului statuar Matei Corvin cu reprezentaţii Concefa, desemnată câştigătoare în urma licitaţiei. Concefa are la dispoziţie un an pentru executarea lucrărilor, contra unei sume de aproximativ 1.600.000 de lei.

Expertiza şi proiectarea reabilitării monumentului Matei Corvin au fost realizate de către SC UTILITAS SRL, în asociaţie cu fundaţia Part of Art, iar valoarea acestuia a fost de 149.16,48 lei.

Valoarea estimată a investiţiei, confirm studiului de fezabilitate, este de peste patru milioane de lei. Conform convenţiei încheiate între municipiul Cluj-Napoca şi Ministerul ungar al educaţiei şi culturii, maghiarii finanţează 400.000 de euro din suma totală, iar restul este asigurată de Primăria Cluj-Napoca.


View Larger Map

Statuie investigată cu infraroşu

Deşi Concefa ar fi trebuit să înceapă lucrul încă de acum o lună, doar ieri au putut fi zăriţi pe schela ce acoperă statuia trei muncitori. Potrivit inginerului Ionel Pop, care a văzut ce s-a petrecut în zonă, Concefa a întâmpinat probleme în realizarea lucrărilor din cauza mâlului, care s-a infiltrat prin fisuri în soclul foarte vechi al statuii.

„S-au făcut investigaţii prin toate metodele, de la endoscopii foto până la infraroşu, iar probele sunt analizate în străinătate. Când vor veni rezultatele, se va face o şedinţă mare, cu proiectantul, consultantul, constructorul, istoricii şi inginerii”, ne-a explicat Oana Buzatu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

În ce priveşte reabilitarea monumentului, există două teorii. Prima se referă la faptul că statuia ar putea fi luată de pe soclu, pentru a fi recondiţionată mai uşor, iar alta care se opune acestei măsuri, din cauza faptului că monumentul ce reprezintă calul e prins de soclu în beton la o adâncime de circa de 60 centimetri.

Nicio decizie nu se va lua, însă, fără acordul consultantului, potrivit unor surse apropiate proiectului. Firma constructoare a anagajat o persoană care caută schiţe ale proiectului, de la momentul construirii, în arhivele din Budapesta.

Muncitorii, săteni din comuna Sic

Inginerul Ionel Pop, clujean de peste 30 de ani, este încercat de emoţii atunci când îşi imaginează cum va arăta piaţa finalizată. „E o mare încercare să schimbi viaţa unui oraş, cu atât mai mult a Clujului”, ne-a spus acesta.



Muncitorii care au lucrat la pavaje sunt din comuna Sic şi sunt foarte încântaţi că pot ajuta la schimbarea la faţă a Clujului. „Nu pot să spun că munca e grea, e cam la fel ca peste tot, iar modalitatea de pavaj e aceeaşi”, ne-a spus Gabriel Ilişan, şeful echipei de muncitori care a „turnat” infrastructura manual.



image
image
image
image

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite