Cluj: VIDEO Primul pilot român de Formula 1 făcea raliuri prin centrul Clujului la 14 ani (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: VIDEO Primul pilot român de Formula 1 făcea raliuri prin centrul Clujului la 14 ani (GALERIE FOTO)
Cluj: VIDEO Primul pilot român de Formula 1 făcea raliuri prin centrul Clujului la 14 ani (GALERIE FOTO)

Clujeanul care s-a clasat, la începutul acestei luni, pe locul patru la Campionatul Mondial de Raliuri, simte şi acum sunetul magic creat de bolidul F1 pe care l-a condus pe un circuit din Franţa. Galerie foto

Personaj cu două identităţi, însă ambele alimentate de o plăcere comună, dragostea faţă de automobilism, Edwin Keleti este cel mai împătimit iubitor al Clujului şi e mândru să spună asta răspicat.

Este pilotul unui bolid Renault Clio R3 Maxi Evo, de 120.000 de euro, cu care a câştigat, alături de copilotul şi prietenul său Victor Ponta, numeroase premii la Campionatul Naţional de Raliuri. La începutul acestei luni, cei doi au ocupat locul IV la Campionatul Mondial de Raliuri desfăşurat în Spania.

Au concurat pentru a lua parte la o experienţă unică, însă au reuşit performanţa de a ocupa un loc de top. „A contat experienţa, seriozitatea, talentul, sponsorii, totul, dar nu în ultimul rând şi un dram de şansă”, ne-a povestit acesta.

Raliu prin centrul Clujului, la 14 ani

image

Edwin Keleti locuieşte în prezent în Bucureşti, dar vrea să se întoarcă în oraşul natal, unde la vârsta de 14 ani a condus prima maşină de raliuri, o Dacia 1100. „Era maşina unui prieten bun de-al tatălui meu, omul de la care am învăţat totul. La 6 ani am pătruns prima dată în atelierul său, ca ucenic.

Am spălat roţi, am şters parbrize, iar la 14 ani am condus pentru prima dată maşina prin oraş. A fost ilegal, dar acum nu mai contează asta. Îmi tremură genunchii şi acum, când îmi amintesc acea experienţă. A fost fabulos când maestrul meu, cum îl consideram eu pe cel de la care am furat meserie, m-a lăsat să fac asta”, spune Keleti zâmbind.

După Revoluţie a început să piloteze în raliuri, însă de-a lungul timpului a întâmpinat greutăţi în a concura, din lipsa unor sponsori. În ultimii trei ani, însă, de când l-a cunoscut pe Victor Ponta, a câştigat de două ori Campionatul Naţional de Raliuri. „Eu eram determinat să fac asta, iar când l-am cunoscut pe Victor am găsit în el o hotărâre totală de a-şi atinge acest vis”, ne-a povestit clujeanul.

Teste pe noua maşină, Renault Clio R3 Maxi Evo



În anul 2004 a avut posibilitatea de a pilota un bolid de Formula 1, pe un circuit din Franţa. „Cele mai spectaculoase au fost frânarea, de o violenţă incredibilă, dar şi viteza”, ne-a explicat clujeanul. Edwin Keleti a devenit, astfel, primul pilot român care a apăsat pedalele unei maşini F1.

Carieră în presa auto

Pasionat nu doar de curse, ci de automobilism în general, Keleti a debutat, în 1994, în presa auto, conducând de-a lungul timpului mai multe proiecte, fiind şi editor şef la emisiunea Promotor. În prezent, clujeanul lucrează în trustul Realitatea-Caţavencu, unde coordonează câteva proiecte online.

Edwin organizează pentru marile companii din ţară traininguri de schimbare a mentalităţii şoferilor. „Sunt mândru că am reuşit să facem asta, deoarece fiecare e dator să ofere ceva înapoi societăţii”, a spus pilotul.


Ce a însemnat pentru tine locul IV la Campionatul Mondial de Raliuri?
E.K.: Rezultatul este unul remarcabil. Ne-am întors cu performanţe mai mari decât oricine din România din 1985 încoace. Şi noi am rămas surprinşi.

Aţi putea spune că aveţi două cariere?
E.K.: Îmi place să cred că am o carieră sportivă şi una profesională. Lumea trebuie să înţeleagă faptul că ceea ce fac eu pe plan sportiv nu e un hobby, ci un sport de performanţă.

Ce-i place
Cu toate că Edwin Keleti pare foarte ocupat, acesta nu uită niciodată să ia cu el lista de hobby-uri. „Îmi place să joc tenis, să schiez, să merg la cinema. Am un dor nebun de natură, de linişte, să nu aud niciun e-mail, niciun telefon”, ne-a povestit acesta.

Ce nu-i place
„Urăsc parvenitismul acesta dintre noi, incoerenţa şi lipsa de clarviziune politică”, a subliniat Keleti, adăugând că nu-i plac manelele sub nicio formă.


Profil
Născut în 29 martie 1970, la Cluj-Napoca
Studii: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Profesie: pilot, jurnalist
Stare civilă: logodit


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite