Cluj: Brad Pitt, în rolul unui locotenent ucigaş de nazişti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Brad Pitt, în rolul unui locotenent ucigaş de nazişti VIDEO
Cluj: Brad Pitt, în rolul unui locotenent ucigaş de nazişti VIDEO

Quentin Tarantino rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial în filmul „Ticăloşi fără glorie“, care rulează în premieră la cele două multiplexuri din Cluj. Plin de umor negru, filmul „Inglourious Basterds” a strâns peste 70 de milioane de dolari din încasări în primele 10 zile în Statele Unite.

Două conspiraţii de a asasinare a liderilor nazişti se lovesc cap în cap într-un film ce rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. În rolurile principale ale filmului, Brad Pitt şi franţuzoaica Mélanie Laurent, însă savoarea filmului de acţiune cu picături de umor negru este dată şi de prestaţiile excelente ale unor actori în roluri secundare precum Christoph Waltz, Eli Roth sau Diane Kruger.

Christoph Waltz chiar a câştigat la Festivalul de la Cannes din acest an un premiu pentru Cel mai bun actor pentru rolul jucat în „Inglourious Basterds“, film ce a avut premiera mondială la festival.

Două ore şi jumătate de acţiune


În stilul lui Quentin Tarantino, scenaristul şi regizorul filmului, acesta este împărţit în capitole, în acest caz cinci, iar stilul său artistic se regăseşte şi în două greşeli intenţionate de scriere a titlului în engleză. (corect ar fi fost „Inglorious Bastards” - n.r.).

Chiar dacă două ore şi jumătate de film i-ar putea speria pe cinefilii cu răbdare limitată, acţiunea filmului nu lasă loc de plictiseală. Şi dacă aceasta totuşi plictiseala apare, aceasta este rapid alungată de o scenă cu acţiune violentă (filmul este interzis persoanelor sub 18 ani - n.r.) sau de o scenă ce stârneşte râsul spectatorilor.

Chiar dacă apare episodic, Adolf Hitler, jucat de Martin Wuttke, contribuie şi el la umorul negru al filmului  printr-o interpretare genială al liderului celeui de-al Treilea Reich.

Echipa de execuţie
 
Primul capitol prezintă Franţa ocupată de nazişti în 1941, într-un sat cu fermieri, unde colonelul nazist Hans Landa (jucat de Christoph Waltz), supranumit „vânătorul de evrei“, ucide o familie care se ascundea sub podeaua unui vecin. Singura care supravieţuieşte este adolescenta Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent), care ajunge în Paris sub o identitate falsă.

Locotenentul cu accent grosolan de „ţăran“ Aldo Raine, jucat excelent de Brad Pitt, organizează o grupă de soldaţi evrei salvaţi din faţa plutonului de execuţie pentru faptele lor, candidaţi excelenţi pentru a băga spaimă în nazişti. „Vânătorii de scalpuri“, sau „Nemernicii“, cum sunt cunoscuţi în toată Germania nazistă, îşi încheie misiunea într-o scenă demnă de unul dintre filmele lui Quentin Tarantino.

Filmul rulează la ambele multiplexuri din Cluj (Cinema City - 19.20, 22.10 şi Cinema Odeon - 19.15, 22.00).



Văzut de critici

„Inglourious Basterds“ a stârnit reacţii diverse în presa de specialitate, fiind considerat de James Berardinelli cel mai bun film al regizorului american de la „Pulp Fiction“ încoace. Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului, „Ticăloşi fără glorie“ a stârnit şi reacţii negative. Daniel Mendelsohn s-a declarat deranjat de portretizarea evreilor americani, care imită în film atrocităţile făcute de nazişti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite