NEWS ALERT: E oficial - Ursus închide fabrica de la Cluj. Foto exclusiv: vezi prima reclamă a produsului (1928)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de bere din Cluj-Napoca.
Fabrica de bere din Cluj-Napoca.

Fabrica de bere Ursus, percepută de clujeni ca un simbol al oraşului, va fi închisă de compania multinaţională SABMilller, deţinătoarea brandului „Ursus” şi proprietara unităţii de producţie de la Cluj-Napoca.

Valuri pe Internet la aflarea veştii că fabrica de bere din Cluj se închide: "Adio, Ursus!"

Gary Whitlie, preşedintele „Ursus Breweries", divizie a companiei SABMiller, a anunţat astăzi că fabrica de bere Ursus de la Cluj se va închide în perioada imediat următoare. Pe locul fabricii se vor amenaja, la începutul verii 2011, un restaurant, un pub şi o fabrică de bere de capacitate mică. În total vor fi concediate aproximativ 150 de persoane, care vor primi pachete compensatorii constând în minimum şase salarii. Decizia a fost luată ca urmare a scăderii semnificative a volumului de vânzări a companiei, cu 11% în ultimele şase luni.

Motivul pentru care s-a luat decizia închiderii fabricii din Cluj-Napoca este faptul că aceasta este amplasată în centrul oraşului, prin urmare nu s-ar fi putut pune problema extinderii. Tehnologia urmează să fie transferată la celelalte trei fabrici pe care compania le deţine în România. „Concluzia este că această decizie nu este un eşec, doar o durere de care am fost conştienţi tot timpul. Ursus rămâne un brand important al Clujului“, a subliniat fostul director al fabricii clujene, Octavian Buzoianu.

„Decizia a fost luată în urmă cu aproximativ două săptămâni, nicidecum mai devreme. Da, este adevărat că de anul trecut nu a mai apărut pe etichetă «Bere Cluj», însă nu din cauza vreunei intenţii de a închide atunci fabrica. Pur şi simplu, am vrut să facem din Ursus un brand naţional“, a precizat Gary Whitlie. „Nu plecăm definitiv din Cluj-Napoca, doar ne redefinim prezenţa. Vom continua să susţinem evenimentele de aici, iar acum, importanţa majoră o reprezintă binele oamenilor care au lucrat pentru noi, pe care vrem să-i ajutăm să se reorienteze profesional“, a mai spus acesta.



Potrivit preşedintelui „Ursus Breweries", în cursul zilei de astăzi au avut loc şi primele discuţii cu reprezentanţii sindicatelor. „Piaţa din România şi, implicit, cea din Cluj-Napoca este foarte importantă pentru compania noastră. Dorim să rămânem prezenţi la Cluj, însă situaţia economică actuală ne obligă să ne redefinim prezenţa", a concluzionat Gary Whitlie.

image

Adio, Ursus. Iată prima reclamă a berii în presa din 1928. Foto: Radu Neag. Sursa: Realitatea ilustrată, an II, nr. 12

Prima reclamă Ursus, în 1928. Foto: Radu Neag

Prima Fabrică de Bere de pe teritoriul Clujului de astăzi a fost fondată în 1878 în Mănăștur. În anul 1927, Fabrica de Bere din Cluj urma să poarte numele nou înființatei întreprinderi "Fabricile de Bere Unite din Cluj și Turda Ursus SA". În perioada naționalizării, în anul 1948, Ursus a primit denumirea “Fabrica de Bere Înainte - Cluj”.

La sfârșitul anului 1995 South African Breweries (SAB) și-a demarat investițiile în România prin cumpărarea fabricilor de bere locale Vulturul Buzău, Pitber Pitești și Ursus Cluj, care ulterior a preluat pachetul actionar majoritar de la Bere Timișoreana. Așa a apărut Compania de Bere Romania (CBR), cu peste 1.000 de angajați în fabricile de bere din Cluj-Napoca, Timișoara și Buzău.

În 2003, Ursus a sponsorizat Expediția Română pe Everest. Din 2009, Ursus este sponsorul echipei naționale de fotbal.

În anul 2004, compania a preluat pachetul majoritar al producătorului de bere Aurora Brașov în urma unei tranzacții de 16 milioane euro.

în 2006, Ursus a fost preluatp de SAB Miller.

În anul 2009, compania a achiziționat pachetul majoritar al Bere Azuga, pentru 7,1 milioane euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite