VIDEO Urmaş al lui Iancu: „Barna ne-a umilit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Roman Iancu dezaprobă manifestările extremiste ale maghiarului Csibi Barna. Câteva sute de persoane au protestat, ieri, în Abrud faţă de detaşarea la Finanţele din oraş a celui care, săptămâna trecută, a spânzurat un manechin cu chipul lui Avram Iancu.

Vestea că cel care a pângărit amintirea unuia dintre cei mai importanţi eroi ai neamului urmează să se mute la Abrud a stârnit şi nemulţumirea localnicilor. Circa 400 de abrudeni au protestat faţă de decizia ANAF de a-l detaşa pe Csibi Barna (31 de ani), liderul Asociaţiei Garda Secuiască, la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.

Nemulţumit este şi preotul Roman Iancu, din comuna Avram Iancu, care este unul dintre ultimii doi descendenţi direcţi ai revoluţionarului paşoptist. „Este o ruşine tot ceea ce se întâmplă! Csibi Barna să facă bine să se mute frumuşel în Ungaria, nu are ce căuta în România şi, mai ales, în Ţara Moţilor", a spus preotul.

Părintele Iancu dezaprobă vehement gestul extremist la care a recurs Csibi Barna. „L-a umilit pe Avram Iancu, ne-a umilit neamul. A ales, pentru a-i pângări moartea, cea mai cruntă moarte: spânzurătoarea! Mă rog la Dumnezeu să nu-l aducă aici, printre moţi, pe acest om", a mai spus preotul. Părintele Roman Iancu slujeşte, din 1992, fără întrerupere, în bisericuţa din comuna Avram Iancu în care a fost botezat Crăişorul Munţilor. „Am obţinut aprobare ca pe unul dintre pereţii bisericii să fie pictată şi o frescă reprezentându-l pe marele Avram Iancu. Nu există biserică, nici instituţie publică în care să nu existe un portret al lui Avram Iancu aici, la noi, la moţi", a adăugat părintele Iancu.

Trei săptămâni de concediu

Csibi Barna ar fi trebuit să-şi înceapă ieri activitatea la Finanţe în Abrud. Numai că, pe neaşteptate, a fost convocat la o întâlnire cu şeful Finanţelor Publice Alba, Marius Zinca. „Eu am cerut să intru în concediu de odihnă, iar domnul director de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba a fost de acord. Este concediu de odihnă de 21 de zile, să am timp să mă gândesc", a afirmat Barna. Circa 400 de persoane din Ţara Moţilor au protestat în centrul Abrudului, în faţa bustului lui Avram Iancu. „Foarte bine că nu a venit. Noi nu avem treabă cu omul Csibi Barna, noi avem treabă cu Blejnar, cel care a luat decizia de a-l muta disciplinar aici", a spus Tiberiu Raţiu, primarul din Abrud.

"Eu am cerut să intru în concediu de odihnă, iar domnul director de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba a fost de acord."
Csibi Barna
lider Garda Secuiască

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite