Unul dintre fondatorii Băncii Transilvania a murit la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Claudiu Silaghi, membru fondator al Băncii Transilvania (BT) şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al acestei bănci a murit, aseară, la Viena. El se afla internat la clinica AKH, după ce în 31 decembrie 2010 suferise un accident cerebral.

Claudiu Eugen Silaghi s-a născut în anul 1956 la Satu-Mare, iar in anul 1980 a absolvit Universitatea de Petrol-Gaze din Petroşani. În perioada 1987-1988 a urmat cursuri de Economic leadership si management. Cariera bancara a luiSilaghi a debutat in 1994 cand a devenit membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, iar în 1995 a devenit membru al Consiliului de Administraţie al companiei de asigurari SAR Transilvania SA.

Apropiaţii săi spun că starea sa de sănătate ar fi fost afectată şi de presiunile la care l-au supus procurorii DIICOT, în cadrul achetei care îl viza. În 2010 procurorii DIICOT au derulat o ancheta privind o posibila manipulare a pieţei de capital în cazul unor tranzacţii cu acţiuni BT. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a amendat, la mijlocul lui 2010, pe Claudiu Eugen Silaghi si pe soacra acestuia, Doina Marioara Cojocaru, cu cate 2.500 lei pentru ca nu au anunţat CNVM şi BT despre tranzacţiile cu acţiunile instituţiei de credit, deşi erau obligaţi să facă aceste raportări.

Cei doi ar fi încălcat prevederile Comisiei privind anunţarea transferurilor efectuate de persoanele iniţiate. Silaghi, fost membru în CA al BT, a cumpărat în perioada mai - decembrie a anului trecut, în numele soacrei sale, mai multe acţiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informaţia potrivit căreia Bank of Cyprus intenţioneaza să cumpere un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca, potrivit procurorilor.

Silaghi a fost, apoi trimis în judecată, alături de alte şapte personae, pentru modul de tranzacţionare a acţiunilor Băncii Transilvania, prin care s-ar fi creat un prejudiciu în valoare de 13,5 milioane de euro. Procesul a început în 27 iulie 2010.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite