Universităţile din Cluj vor pierde studenţi, dacă nu colaborează cu mediul afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea a fost organizată de revista Forbes. Caius Raţiu
Dezbaterea a fost organizată de revista Forbes. Caius Raţiu

Universităţile din Cluj trebuie să încheie acorduri puternice de colaborare cu jucători importanţi din mediul privat. În caz contrar numărul de studenţi va scădea, în următorii ani, dramatic, în condiţiile sporului negativ al populaţiei.

Aceasta a fost concluzia dezbaterii „Succesul este posibil“, organizate, ieri, la Cluj-Napoca, de revista Forbes. La eveniment au participat reprezentaţi ai mediului de afaceri, studenţi şi profesori. Cei doi invitaţi speciali au fost Ştefan Gadola (unul dintre proprietarii Energobit, şi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri clujeni) şi Tiberiu Moisă (directorul executiv pentru clienţi corporativi şi IMM-uri din cadrul Băncii Transilvania).

Mănuşa a fost aruncată

„Este nevoie de o colaborare între mediul de afaceri şi cel academic, şi cel care trebuie să se deschidă este cel din urmă, pentru că universităţile vor cunoaşte în curând o scădere dureroasă a numărului de studenţi, în condiţiile unui spor dmografic negativ. Pe de altă parte, şi concurenţa între universităţi va fi din ce în ce mai mare. Acum studenţii vin pur şi simplu la universităţi, fără ca acestea să facă nimic pentru a-i atrage. În curând acest lucru nu se va mai întâmpla. Vor câştiga competiţia pentru studenţi universităţile care vor încheia acorduri puternice de colaborare cu mediul privat. Şi la Clujul stă bine pentru că avem aici lideri naţionali în afaceri, în domeniul bancar, în IT, în energie“, a susţinut Tiberiu Moisă, directorul executiv pentru clienţi corporativi şi IMM-uri din cadrul Băncii Transilvania. Acesta a mai adăugat că instituţia pe care o reprezintă este deschisă la colaborarea cu mediul academic.

Studenţii nu sunt pregătiţi practic

Ştefan Gadola a susţinut că studenţii au nevoie de mai multă pregătire practică:„Când am terminat eu facultatea aveam un limbaj care-mi permitea să vorbesc pe domeniul meu de la director, până la maistru. Studenţii din ziua de azi nu au acest limbaj. Pe cei care vin la noi trebuie să-i învăţăm noi“.  De asemenea, şi coproprietarul Energobit a susţinut că firma pe care o reprezintă are o mare deschidere faţă de mediul academic. „Avem colaborări cu Universitatea Tehnică cu Ştiinţele Economice. Noi ne implicăm în acest gen de acţiuni, dar e foarte important să avem şi feed-back“, a explicat Gadola.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite