Universitarul clujean Vlad Codrea: În România se naşte fenomenul pirateriei cu ouă de dinozaur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen periculos - pirateria cu ouă de dinozaur provenind din zona Haţeg începe să se contureze în România, a declarat, joi, 28 iunie, la Târgu Mureş, în cadrul unei conferinţe internaţionale, profesorul universitar doctor Vlad Codrea, de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Profesorul universitar doctor Vlad Codrea, de la UBB Cluj, a declarat, în cadrul conferinţei internaţionale "Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural", că în România se naşte un fenomen al pirateriei cu fosile de ouă de dinozaur, transmite corespondentul Mediafax. Profesorul clujean a spus că are cunoştinţă despre existenţa unor reţele care acţionează mai ales în zona Haţeg.

"Se mai naşte un fenomen care nu ţine nici de muzeologie, nici de ştiinţa fundamentală, este vorba de piraterie de data aceasta. Pirateria funcţionează în România şi reţelele sunt conturate, din când în când din media mai apar unii care au fost găsiţi cu relicve. Ziariştii de la «Formula AS» au reuşit să meargă în Haţeg şi să ia legătura cu piraţii de fosile. Mai mult decât atât, au şi cumpărat câteva ouă pe care apoi le-au adus la Cluj-Napoca pentru a se convinge că sunt autentice. Sunt autentice. Le-au şi donat universităţii noastre. Nu au costat foarte mult, la prima mână cred că zece milioane de lei vechi (1.000 de lei - n.r.) au dat pe ele. Este un fenomen periculos care merge în paşi, pentru că preţul lor creşte pe măsură ce merge spre Vest. Au un preţ în Transilvania, alt preţ la Budapesta, alt preţ la Viena şi tot aşa până ajung foarte departe", a declarat profesorul clujean, potrivit căruia reţelele se concentrează pe ouă "bine fosilizate şi bine mineralizate", care nu necesită tehnologii speciale de conservare.

Vlad Codrea a arătat că mulţi dintre "vânătorii de fosile" sunt localnici, nefiind vorba de absolvenţi de geologie sau biologi. Totuşi, aceştia sunt "extrem de eficienţi", a spus Codrea, arătând că "Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului" nu este supravegheat cu rangeri, astfel că reţelele pot opera acolo în voie.

"Şi eu am dat de urma acestor vânători de fosile, care nu sunt absolvenţi de geologie, nu sunt nici biologi, dar care sunt extrem de eficienţi. Să ştiţi că găsesc locuri de te şi miri de unde apar. Ceea ce arată o pricepere nativă, de bază. Fiind localnici, se pot strecura. Nu poţi să transformi o zonă de dimensiunile acestea într-o zonă supravegheată poliţieneşte eficient", a spus Codrea.

El a subliniat că în urma pirateriei se produc pagube patrimoniului naţional. "O astfel de piesă, odată plecată, e bun dusă de pe teritoriul României şi alta nu se regenerează", a arătat Codrea.

Profesori universitari şi cercetători ştiinţifici de la Academia Română, UBB, Universitatea din Piteşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi de la mai multe muzee din ţară participă, începând de joi, la Târgu Mureş, la a şaptea ediţie a conferinţei internaţionale de comunicări ştiinţifice "Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural".

Programul manifestării cuprinde susţineri de comunicări în plen, precum şi o masă rotundă cu comunicări din domeniile botanică, zoologie, paleontologie, mineralogie-petrografie şi muzeologie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite