Universitari clujeni sub semnul plagiatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Burnete, la sfinţirea laboratorului de cercetare a motoarelor ce funcţionează cu biocombustibili, unic în România
Nicolae Burnete, la sfinţirea laboratorului de cercetare a motoarelor ce funcţionează cu biocombustibili, unic în România

Mai mulţi universitari clujeni, printre care şi Nicolae Burnete, membru al Consiliului Naţional de Etică, sunt suspectaţi de plagiat de un director de marketing.

După scandalurile de plagiat ale fostului ministru al Educației, Ioan Mang, și actualului premier Victor Ponta, un membru al Consiliului Național de Etică, universitarul clujean Nicolae Burnete, este acuzat de plagiat. Acuzația este adusă de către Alexandru Toma Pătrașcu, un director de marketing al unei firme de IT din București și membru fondator al Asociației Secular-Umanistă din România (ASUR), un ONG care promovează şi calitatea în educație.

Alexandru Toma Pătrașcu, inginer de formație, spune că investigațiile sale au început din curiozitate și rezultatul lor a fost publicat pe un site (o comunitate liberă de autori), www.contributors.ro, în articolul cu titlul „Lupul paznic la oi, manglitor strecurat în comisia de etică".

„După ce am văzut că un fost ministru al Educației e acuzat de plagiat, apoi premierul în funcție, am vrut să văd cine sunt membrii Comisiei Naționale de Etică (n.r. Consiliul Naţional de Etică, potrivit site-ului), mai ales că aceștia fuseseră schimbați de curând. Era o listă cu toţi membrii. Nicolae Burnete era ultimul pe acea listă și am început de la coadă la cap", explică Alexandru Toma Pătrașcu.

Cuvânt cu cuvânt

El mai arată că Nicolae Burnete este unul dintre trei membri ai Consiliului Național de Etică care nu au articole științifice cotate ISI. În lista de articole științifice publicată de Nicolae Burnete pe site-ul Facultății de Mecanică, Alexandru Toma Pătrașcu a verificat două dintre acestea și în ambele a descoperit pasaje întregi copiate din alte lucrări fără să menționeze sursa. În ambele lucrări, Nicolae Burnete e autor secundar.

Primul articol în cauză este situat la poziția cu numărul 106 a acelei liste și se numește „Renewable energy - a challenge for the agricultural farms" (articol apărut în Trakia Journal of Sciences din Bulgaria, disponibil și pe site-ul revistei). Această lucrare îl are ca autor principal pe Alexandru Naghiu, un profesor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, și autor secundar pe Nicolae Burnete, profesor la Facultatea de Mecanică din cadrul UTCN.

Al doilea, situat la poziția 126 - „Considerations upon the potential of Romania for Biofuels production and use"(publicata în Acta Technica Napocensis). Acesta e semnat de Alexandru Naghiu, M. Chintăuan, Nicolae Burnete și Adriana David.

Despre această din urmă lucrare, Pătrașcu afirmă că a descoperit că este „fabricată aproape în totalitate din fragmente, copiate cuvânt cu cuvânt dintr-un document al Comisiei Europene, «Biofuels in the European Union. A vision for 2030 and beyond"».

În acest din urmă articol, Alexandru Toma Pătrașcu a observat că sunt pasaje într-o engleză impecabilă și pasaje într-o engleză „de baltă". „Nici nu trebuie să fii un specialist să descoperi că lucrarea e o nulitate din punct de vedere științific. S-a plecat de la un document politic al Consiliului de Cercetare pe tema biocombustibilului din 32 de pagini cât avea acel document s-a făcut un rezumat de 7 pagini. Pasajele sunt identice la nivel de virgulă", adaugă Pătrașcu.

Acesta consideră că în România se plagiază de cel puțin 20 de ani, iar singura șansă a unui cercetător serios este să plece în străinătate.

Burnete: „Nu am plagiat niciun cuvânt!"

Profesorul Nicolae Burnete afirmă că acuzațiile nu sunt reale și că altcineva este în spatele autorului articolului de pe www.contributors.ro, altcineva care vrea să-i facă rău mai ales acum de când este membru în Comisia Națională de Etică. „Nu am plagiat niciun cuvânt!. Nu e drept să sufere familia mea pentru aceste mizerii", susține Burnete.

El mai zice că într-unul dintre articole a scris partea de motoare, iar autor principal e domnul Alexandru Naghiu de la USAMV, cu care intenționează să se sfătuiască pentru a vedea cum să reacționeze la situația ivită.

Autorul principal al lucrării, prod. univ. Alexandru Naghiu de la USAMV Cluj, a afirmat că această acuzație este „în ton cu murdăriile actuale" și a dat asigurări că va formula un răspuns foarte detaliat în perioada următoare.

„Responsabilitatea totală a acelui articol îmi revine mie ca autor principal. Burnete a scris doar partea de motoare. Voi răspunde în detaliu, în scris, la toate acuzațiile în câteva zile. Acel articol apărut e tendențios, murdar, iar omul care le-a formulat e dezinformat. Conceptul celor două articole e pur original, iar în realizarea lui s-au folosit ideile altora pentru a întări conceptul. Nu s-a plagiat", explică Alexandru Naghiu.

Acesta mai susține că în spatele articolului apărut pe respectivul site se află un răuvoitor din cadrul UTCN care urmărește să-l compromită pe Nicolae Burnete, mai ales că Burnete se bucură de o imagine impecabilă ca profesor universitar. Nicolae Burnete a candidat pentru funcţia de rector a UTCN, dar obţinut 117 voturi, faţă de câştigătorul Aurel Vlaicu, care a adunat 426 de voturi. Din 2004 şi până în 2012, Burnete a fost decanul Facultăţii de Mecanică.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite