Uniunea Europeană cheltuie milioane pe hărnicia românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie din Cluj a obţinut 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană pe care îi va cheltui pe îmbunătăţirea modului de lucru al angajaţilor şi al managerilor din fabricile româneşti.

Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj a accesat într-un singur an 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru cursuri de îmbunătăţire a modului de lucru al angajaţilor şi al managerilor români.

Angajaţii Dacia Piteşti şi furnizorii din sudul ţării ai acestei fabrici constructoare de maşini vor fi instruiţi în utilizarea tehnicilor de producţie lean/kaizen, tehnici aplicate în Japonia pentru creşterea productivităţii. Printre furnizorii Dacia Piteşti, ai căror angajaţi vor fi instruiţi, se numără Thyssen Krupp, Continental şi Bosch din Sibiu. „Astfel 1.200 de muncitori vor învăţa cum să reducă timpii dintre fazele de producţie, cum să-şi ordoneze priorităţile şi cum să verifice câte defecte au piesele pe care le fabrică şi cât de multe greşeli sunt dintr-un anumit tip. Pentru instruirea celor 1.200 de oameni , UE a repartizat 4,3 milioane de euro", a spus Alexandrina Filip, coordonator instruire şi asistenţă a firmei Calitop, cea care va derula cursurile.

Alţi 900 de manageri, ingineri şi tehnicieni de produs vor beneficia de coaching şi training pentru îmbunătăţirea modului de proiectare şi gândire a producţiei în mai multe fabrici din Cluj şi din nordul ţării. „E vorba de managerii şi inginerii de la Sinterom, Clujana, Farmec, East Company, CSI Grup, Remarul 16 Februarie, toate din Cluj şi Plastor Oradea, VPK din Bihor, Comefin şi Romcab din Târgu-Mureş. Pentru coachingul acestor 900 de angajaţi, Uniunea Europeană a alocat 2,7 milioane de euro", a precizat Alexandrina Filip, coordonator instruire şi asistenţă Calitop.

Cursuri binevenite

„Şcolile de maiştri şi meserii au dispărut, motiv pentru care aceste cursuri sunt mai mult decât binevenite. Am mai făcut cursuri de perfecţionare pentru angajaţi, dar tot n-am reuşit să instruim tot persoanlul pe care îl avem", a spus Radu Ţărmure, directorul general al fabricii Clujana.

Solicitările de înscriere la aceste cursuri sunt foarte numeroase pentru că se face şi teorie, şi practică. „Cu tehnicile pe care angajaţii le asimilează la cursuri se reduc pierderile, nu mai apar rebuturi şi treaba merge mult mai bine", a mai spus Radu Ţărmure.

O altă fabrică ce va beneficia de aceste cursuri este Sinterom , producător de bujii pentru automobile. „Noi am mai făcut cursuri cu angajaţii la Camera de Comerţ şi rezultatele au fost foarte bune, s-a lucrat mai repede şi mai bine, avem chiar un certificat ISO care atestă progresele făcute", a spus Daniela Ghemeş, şef departament marketing la Sinterom.

Obţinerea acestor fonduri nu a fost foarte uşoară. „N-a fost uşor să obţinem banii, dar a meritat. Tehnicile Lean/ Kaizen, care stau la baza acestor cursuri, au propulsat spre vârf companiile japoneze şi sunt baza pentru 90% din companiile din Forbes Top 100. Acum sunt promovate şi introduse în întreprinderile din România", a spus Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor, cel care a adus aceste fonduri europene în România.

Trainerii sunt oameni cu experienţă de peste 15 ani în dezvoltare de produse şi în managementul calităţii. Scopul acestor tehnici este acela de a obţine o mai mare eficienţă în procesele de producţie, de a obţine calitate superioară , reduceri de cost şi succes de piaţă. Practic, prin tehnica Lean/kaizen se doreşte ca angajatul să facă lucrurile puţin mai bine azi decât le-a făcut ieri şi să continue să progreseze în fiecare zi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite