Ungurii au undă verde pentru dubla cetăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulatul Ungariei la Cluj a început azi preluarea cererilor din partea etnicilor maghiari care doresc să obţină cetăţenia ungară. Câteva zeci de maghiari ardeleni şi-au depus până la amiază dosarele pentru a obţine dubla cetăţenie. „Nu ştiu ce avantaje am, dar poate, totuşi ajută“, a spus una dintre solicitate.

Maghiarii din Cluj-Napoca pot depune începând de azi cereri pentru obţinerea cetăţeniei ungară la sediul Consulatul Ungariei la Cluj. Chiar dacă autorităţile maghiare s-au aşteptat încă din primă zi la un asalt de etnici maghiari, care să dorească să beneficieze de legea promovată de actualul guvern maghiar, doar 30 de persoane au depus până la amiază, la Cluj, asemenea cereri.

„E perioada de după sărbători şi poate de aceea  numărul nu a fost mai mare. Cererea va creşte, însă, pentru că interesul este unul foarte mare. Pe lângă cele circa 30 de persoane care şi-au depus în primele ore dosarele, alte câteva zeci au venit să se intereseze“, a declarat Szilágyi Mátyás, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, dintre cei care au solicitat azi informaţii cu privire la procedura prin care pot deveni cetăţeni maghiari, au fost şi români cu origini ungare.

Trebuie să-şi demonstreze originile

Demeter Eva, o pensionară 78 de ani, este una dintre clujencele care au venit azi la sediul Consulatului General al Ungariei la Cluj pentru a-şi depune dosarul prin care să devină cetăţean al Ungariei.  „Pentru că sunt maghiară, de aceea am venit. Nu ştiu ce avantaje voi avea. Poate totuşi ajută la ceva. Am familia în Ungaria şi dacă tot am auzit că-şi depun mulţi oameni, am zis să fac şi eu“, a declarat Demeter Eva.

entru a-şi putea depune dosarul Demeter Eva a avut nevoie de copii după buletinul de identitate, paşaport sau carnet de conducere, copie după certificatul de naştere, un CV, un document prin care să ateste originile maghiare, dar şi să demonstreze că poate vorbi, la nivel mediu, limba maghiară.

„Nu e vorba de un test de limbă sau un examen. Vorbim efectiv în limba maghiară atunci când oamenii vin să depună cererile“, a mai spus Szilágyi Mátyás. Potrivit consulului general, etnicii maghiari români vor primi cetăţenia în circa patru luni.

Acesta a precizat că printre beneficiile celor care vor primi dubla cetăţenie se numără eliberarea unui paşaport ungar, care le dă dreptul să călătorească fără vize în SUA sau dreptul la vot în Ungaria. Potrivit ultimului recensământ făcut în 2002, în judeţul Cluj există 122.301 maghiari, adică 17,4 din populaţia totală din judeţ.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite