Unde cred tinerii că se termină Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 300 de persoane au participat la dezbaterea Foreign Policy
Aproape 300 de persoane au participat la dezbaterea Foreign Policy

România. Rusia. Ucraina. Republica Moldova. Urali. Marea Neagră. Marea Caspică. Nistru. Vladivostok. Acestea sunt doar o parte dintre răspunsurile publicului la întrebarea „Unde se termină Europa?“.

Peste 300 de persoane au participat la dezbaterea organizată de Foreign Policy la Casa de Cultură a Studenţilor. „Acolo unde se termină şi interesele politice“ sau „Europa se termină în locul în care nu mai există democraţie şi începe totalitarismul“. „Pentru mine, la început Europa era pe mare, undeva într-un port vestic din «Toate pânzele sus». Apoi Europa era la Ambasada Franţei, la viză (...). În final, Europa e aici”, a scris Gloria Demidov, participantă la dezbatere. „Europa se termină unde religia principală încetează a mai fi creştină“, este de părere Mureşan C. „Acolo unde oamenii nu se mai simt europeni“, crede un alt clujean.

Aceste opinii au fost exprimate de participanţii la dezbaterea ce a urmat proiecţiei în premieră a filmului documentar „Where Europe Ends”, realizat de Alina Mungiu-Pippidi. Organizatorii, Ovidiu Nahoi, redactorul şef al revistei de politică internaţională Foreign Policy  (FP) şi Sorin Ioniţă, directorul de cercetare al Societăţii Academice Române (SAR), i-au avut ca invitaţi pe Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană şi pe istoricul şi publicistul Ovidiu Pecican.

Discuţie animată
După vizionarea filmului care prezintă situaţia cetăţenilor din imediata vecinătate a graniţei Uniunii Europene, Vasile Puşcaş a subliniat că restricţiile şi problemele cetăţenilor din Republica Moldova şi Ucraina au fost o realitate şi în România, până în 2002, de când românii circula în UE fără viză. „Uităm prea uşor că şi la noi a fost aşa“, a spus Vasile Puşcaş.

În opinia lui Sorin Ioniţă, cea mai bună cale de a ajuta Republica Moldova ar fi sprijinirea statului vecin să îşi dezvolte mai ales economia. „Nici noi nu vrem să ne sară cineva în braţe, pentru că de abia ne ţinem şi noi pe picioare“, a comentat directorul SAR.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite