Unde a greşit jurnalistul de la Blick care a „murdărit“ Clujul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul despre Cluj scris de elveţianul Heiko Ostendorp a stârnit reacţii din partea clujenilor pe siteurile diferitelor publicaţii. Majoritatea celor care au postat comentarii au susţinut că articolul este o dovadă de neprofesionalism. „Adevărul de Seară“ a cerut părerea unor specialişti.

Aflat la Cluj cu ocazia meciului CFR – FC Basel, jurnalistul elveţian Heiko Ostendorp a publicat un articol în tabloidul „Blick“, în care oraşul era văzut ca o suburbie din Africa de Sud, unde „apa şi energia electrică sunt un lux“. De asmenea, elveţianul descria Clujul astfel: „Copiii se joacă printre maşini ruginite şi abandonate. Două fetiţe curăţă cu sârg un covor ca să-l poată vinde. Oraşul ar fi trebuit să se numească Mexico City, deoarece cu greu îţi poţi găsi aici de lucru“. Materialul de presă era însoţit şi de imagini realizate la Pata Rât.

Zeci de clujeni au postat comentarii pe site-ul publicaţiei elveţiene, dar şi pe siteurile unor ziare din ţară care au preluat articolul, criticând neprofesionalismul autorului articolului, Heiko Ostendorp. Clujenii au încercat să aducă argumente că oraşul nu poate fi etichetat cu groapa de gunoi de la Pata Rât. Între timp, articolul cu pricina nu mai poate fi accesat pe site-ul publicaţiei (Blick.ch), cel mai probabil el fiind şters.

„Clişeele sunt mai la îndemână”

„Adevărul de Seară“ a cerut părerea unor specialişti în legătură cu articolul din „Blick“. Jurnalistul şi bloggerul Mihnea Măruţă, fost redactor-şef la „Cotidianul“, e de părere că, deşi există exagerări în textul cu pricina, fotografiile nu mint, nu au fost inventate, iar Pata Rât face parte din Cluj. „Orice ziarist trimis într-o zonă puţin cunoscută se duce unde ştie că găseşte sigur «subiect», pentru că nu are timp să găsească lucruri originale. Ca atare, şi un jurnalist român trimis în Africa sau în centrul Asiei va căuta sărăcie, viaţă grea, obiceiuri ciudate. Aşa funcţionează presa, mai ales dacă reporterul n-are bani şi timp să stea în acel loc şi să se documenteze”, e de părere Măruţă.

El a explicat că în străinătate răzbat cel mai uşor clişee precum orfelinate, copiii străzii, ţigani, mizerie, Dracula. „Ce ţintă ar fi putut primi un reporter trimis în necunoscutul (pentru elveţieni) oraş Cluj, din România? Să confirme tot nişte clişee. Eu zic să nu ne mai inflamăm, pentru că acestă imagine se poate schimba doar în zeci de ani şi numai dacă schimbăm România în bine", a conchis Mihnea Măruţă.

Ruşinea, „spălată” de victorie


Jurnalistul Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, spune că acest gen de jurnalism serveşte altor scopuri, nu informative ci emoţionale. „Am tratat vestea cu umor, replica cea mai bună a fost scorul partidei. Acest gen de jurnalism serveşte altor scopuri, nu informative ci emoţionale, el reflectă realitatea, dar o realitate scoasă din context. Cred că acest gen de abordare a subiectelor nu ţine de ţara sau de locul unde este dezvoltat subiectul cât de politica editorială dusă de publicaţia cu pricina”, afirmă Toma.

El adaugă că, din acest punct de vedere, jurnalistul joacă rolul unui mercenar. „Un jurnalist de la un ziar tabloid românesc cred că ar fi abordat în acelaşi fel subiectul. Miza, în întreaga poveste, este să ridicăm pretenţiile publicului, care să nu mai guste acest gen de a se face presa”, a declarat Mircea Toma.

Relatarea făcută de Heiko Ostendorp se explică din punct de vedere comercial, consideră Călin Stroilă, redactor-şef adjunct la tabloidul „Click“. „Nu e corect ce au făcut, dar trebuia să scoată ceva în evidenţă ca să vândă ziarul. Ei asta caută. Şi ziariştii de la „The Sun“ scoteau în faţă ce era mai rău, câinii comunitari, prostituatele, sărăcia. Dacă ziceau: «Clujul e un oraş european» nimeni nu citea articolul“, a spus acesta.

Ce spun clujenii pe siteul www.cluj.adevarul.ro?

„Sunt clujean, dar ceea ce spune ziaristul elveţian este adevărat. Cele două faţete ale oraşului arată exact aşa, Belvedere vs. Pata Rât, civilizaţie vs ţigănie. Dar aici e vechea noastră problemă, ascunderea gunoiului sub preş. De parcă străinii sunt aşa proşti de nu se prind... Ce şmecheri suntem!”, e de părere „Stando”.

„Primarul (...) ar trebui să vadă dacă a făcut tot posibilul pentru ca astfel de imagini să nu stârnească preocuparea jurnaliştilor. Nu-mi convine să văd cum Clujul meu este blamat. Dar mai mult nu-mi convine să văd cu ochii mei, pe viu, acele imagini de la periferia oraşului”, spune „Murdarul”.

„Am fost în Elveţia şi pot spune sincer că sunt destule locuri din Cluj la acelasi nivel de frumuseţe.Dacă te străduieşti, găseşti lucruri rele oriunde. Am văzut şi la ei parcuri cu drogaţi şi zone mai rele. Nu e raiul pe pământ nici acolo. Sunt mai dezvoltaţi, sigur, dar ce vreau să punctez eu este că nu-i deloc etic să vii în vizită la cineva şi să te repezi la groapa de gunoi, publicând 17 poze din 20 de acolo. Pur şi simplu nu se face”, remarcă „Ilie”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite