Un singur bloc din Cluj-Napoca reabilitat cu credit garantat de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii clujeni îşi mai pot reabilita termic apartamentele doar din resurse proprii sau dacă apelează la creditele garante de stat, fără dobândă, reglementate prin OUG 69/2010 . Programul clasic prin care statul contribuia cu 50% din costuri, municipalitatea cu 30% şi locatarii cu 20% din valoarea lucrărilor, prevăzut prin Ordonanţa 18/2009 nu mai poate fi aplicat, deocamdată, din cauza lipsei de alocări de la Guvern.

De la începutul anului şi până acum, de când se ştie că există varianta împrumutului bancar pentru izolarea apartamentelor, o singură asociaţie de proprietari din oraş a optat pentru această soluţie. Restul, spun reprezentanţii municipalităţii, încă mai speră să se deblocheze vechiul program. „Oamenii sunt reticenţi. Toată lumea vrea să facă reabilitarea pe vechea ordonanţă, care era mai comodă pentru proprietar. În primul rând, proprietarul contribuia doar cu 20% din valoarea lucrării, faţă de acum, când trebuie să suporte costurile integral. Înainte, primăria se ocupa de detalii, alegea constructorul şi negocia. Acum, asociaţiile decid când şi cu cine. Noi nu putem decât să urgentăm avizele de construire, care ţin de comisia de urbanism", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Cinci luni pentru un răspuns de la bănci

Asociaţia de Proprietari Primăverii 2 a fost prima din ţară care a depus actele pentru acest program. Deşi au solicitat împrumutul bancar grantat de stat la începutul lunii martie, abia zilele trecute au obţinut aprobare din partea băncilor. Ieri au şi început lucrările de reabilitare. Deocamdată, spun responsabilii, se fac măsurători şi se îndepărtează geamurile vechi, pentru a face loc termopanelor. Schelele vor fi montate începând de mâine. În termen de patru luni şi jumătate, reabilitarea trebuie să fie gata.

Până să ajungă aici, proprietarii s-au lovit rând pe rând de birocraţie, dar şi de lipsa metodologiilor clare.„Procesarea datelor de către bănci a durat cinci luni.Am fost prima asociaţie din ţară care a cerut acest împrumut. Aşa ne-au zis cei de la bănci. Suntem şi cea mai mare asociaţie din Cluj-Napoca, cu 425 de proprietari. Am depus zeci de documente şi am fost plimbaţi dintr-o parte într-alta", explică administratorul Vasile Maxim. Printre documentele şi datele solicitate de bănci s-au numărat dovada achitării la zi a utilităţilor, cu facturi, chitanţe şi ordine de plată, dovada că proprietarii de locuinţe nu au restanţe la întreţinere, mai mult de două rate, în ultimele trei luni calendaristice anterioare depunerii dosarului. De asemenea, asociaţia de proprietari nu trebuie să fie în vreun litigiu cu vreo bancă, furnizor de utilităţi sau instituţie a statului.

De la o bancă la alta

Iniţial, asociaţia a făcut cerere de împrumut către BCR. „Programul guvernamental lucrează doar cu BCR şi CEC Bank . Toată documentaţia a stat la BCR timp de mai bine de două luni două luni, fără niciun rezultat. Ne-am mutat apoi la cei de la CEC, care au fost mai rapizi", a precizat Maxim. Potrivit acestuia, reabilitarea termică a unui apartament de trei camere de pe Primăverii 2 va costa 9.700 de lei. „Cel mai puţin vor costa garsonierele, în medie cam 2.000 de lei", a explicat administratorul. Creditul solicitat de asociaţie se ridică la 280.000 de lei.

Sorin Muntean, preşedintele Federaţiei  Asociaţiilor de Proprietari din Cluj-Napoca, pune întârzierile pe seama lipsei de implicare a băncilor. „Statul este cel mai rău-platnic. Creditorii ştiu asta şi nu au niciun interes să acorde împrumuturi şi să aştepte apoi să-şi recupereze comisioanele de la stat. O altă problemă este implicarea în program a doar două bănci. Asta pune tot felul de piedici şi reduce competitivitatea", a explicat Muntean.

Peste 450 de cereri neonorate de primărie

Municipiul Cluj-Napoca nu a mai primit anul acesta bani de la Guvern pentru continuarea programului prevăzut prin Ordonanţa 18/2009. „Reabilitările care le avem încă în execuţie sunt în contul lucrărilor începute anul trecut. La ora actuală sunt în desfăşurare 20 de reabilitări termice, care trebuie finalizate în această toamnă", a declarat Oana Buzatu. Potrivit acesteia, prin vechiul program au fost reabilitate 130 de blocuri, dintr-un total de 600 de cereri. În Cluj-Napoca, spun reprezentanţii Primăriei, există între 3.000 - 4.000 de blocuri care ar trebui izolate. „Nu s-au mai alocat bani. Anul acesta, s-a mers pe altă strategie. Guvernul a decis să nu mai aloce cei 50% pentru izolarea termică. Prin OUG 69/2010, proprietarii suportă integral costurile. Statul le acordă însă şansa de a face împrumut din bancă fără dobândă şi garanţii imobiliare", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei.

Maximum 1.850 de euro pe cameră

Programul guvernamental prin care se pot accesa creditele se numeşte „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor tip locuinţe unifamiliale" şi este reglementat prin OUG 69/2010. Autoritatea care îl derulează este FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii), care are în gestiune şi programul Prima Casă. Dobânda este subvenţionată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).Finanţările se acordă în lei pe maximum cinci ani, cu un avans de 10% şi cu o dobândă calculată în funcţie de Robor la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 1,5%- 2,5%/an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM. Beneficiarii, asociaţiile de proprietari şi, implicit, proprietarii de apartamente nu trebuie să aibă grija dobânzii pentru că este subvenţionată 100% de stat. Statul, prin FNGCIMM, garantează aceste credite în caz de neplată. Creditele garantate de stat nu vor putea depăşi următoarele plafoane: echivalentul în lei a 1.850 euro pe cameră de locuit şi echivalentul în lei a 7.400 euro pentru clădirea tip locuinţă unifamilială.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite