Un scriitor clujean a făcut un documentar inedit despre Coloana Infinită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scriitor clujean a făcut un documentar inedit despre ansamblul monumental Calea Eroilor din centrul oraşului Târgu Jiu, realizat de marele sculptor, Constantin Brâncuşi.

Horia Muntenuş, scriitor şi publicist clujean, a făcut un film documentar inedit despre singurele opere de artă ale lui Constantin Brâncuşi expuse în aer liber: ansamblul monumental „Calea Eroilor" din centrul oraşului Târgu Jiu. „Calea "Eroilor", monument funerar dedicat eroilor din Primul Război Mondial, înseamnă Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului.

Filmul a fost prezentat marţi, 13 noiembrie, după-amiaza, în sala de expoziţii a Fundaţiei Carpatica din Cluj. Acesta este unic prin conceptul său - prezintă, în două părţi, a câte două ore fiecare, cum s-a născut acest ansamblu, cum sculptorii români l-au recomandat pe Constantin Brâncuşi autorităţilor române din acele vremuri ca fiind cel mai potrivit pentru a realiza un monument închinat eroilor, dar şi cum comuniştii nu au reuşit să dărâme Coloana, devenită în timp cel mai iubit simbol al românilor (potrivit unui sondaj).

Povestea celui mai iubit simbol al românilor. Coloana Infinită a lui Brâncuşi

Ineditul filmului lui Muntenuş, prezentat la Craiova şi Iaşi, constă în fotografii şi documente care nu au mai fost prezentate vreodată şi care au fost procurate de la arhive, de la Fundaţia Culturală „Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu şi de la Şcoala Populară de Artă. Filmul prezintă imagini vechi de la ridicarea Coloanei Infinitului, de la lansarea oficială din anii 30, dar şi un interviu cu omul pe care comuniştii l-au pus să dărâme opera marelui Brâncuşi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite