Un scoţian care a scăpat de cancer de trei ori s-a mutat definitiv la Cluj pentru a-i salva pe orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Spriggs nu a claxonat niciodată până ce a ajuns în România. Foto: Vakarcs Lorand
David Spriggs nu a claxonat niciodată până ce a ajuns în România. Foto: Vakarcs Lorand

David Spriggs, un pensionar din Scoţia, locuieşte de peste cinci ani în Cluj. El s-a mutat în 2005 definitiv în România, cu nevasta sa, Joy, pentru a ajuta la integrarea în societate a copiilor neglijaţi sau orfani.

E foarte fericit aici, mai ales acum, când priveşte înapoi, la cei cinci ani şi jumătate, de când a păşit pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca. „Nu ştiam nimic, pe nimeni, nici măcar limba română”, îşi aminteşte David, în vârstă de 65 de ani. Mereu cu zâmbetul pe buze, trăieşte într-un apartament aflat la etajul patru, în cartierul Gheorgheni, alături de soţia sa Joy, în vârstă de 61 de ani. Tot aici e şi „sediul” fundaţiei în cadrul căreia mai mulţi tineri cu dizabilităţi învaţă limba engleză sau sunt ajutaţi să se integreze în societate. Profesori le sunt tocmai cei doi soţi scoţieni.

A supravieţuit de trei ori cancerului

David Spriggs, care în Scoţia era stomatolog, trăieşte acum o nouă viaţă şi s-a regăsit în ţara noastră, unde e bucuros de ceea ce face, ocupându-se de cazuri speciale ale copiilor cu dizabilităţi, orfani, ce acum trebuie să se reintegreze în societate.

Timp de zece ani, însă, viaţa sa a fost măcinată de povara cancerului, care l-a „vizitat” de trei ori. Prima dată în 1988, când a avut cancer limfatic, a doua oară în 1996, când făcuse un alt tip de cancer şi ultima dată în 1998. A supravieţuit tuturor încercărilor, iar în prezent încearcă să redea speranţa altora, respectiv unor copii şi tineri din Cluj-Napoca ce au nevoie de afecţiune şi educaţie.

A ajutat zeci de copii

„O prietenă mi-a spus că trebuie să ajung într-un loc în afara Scoţiei, pe care nu îl cunosc şi în care nu am mai fost”, îşi aminteşte David. Mai multe coincidenţe au făcut ca oraşul Cluj-Napoca să-i stârnească curiozitatea, hotărându-se, în anul 2005, să se mute aici.

„De când venim stăm în acelaşi apartament, pentru care plătim chirie. Sper să mai stăm aici mulţi ani, eu sunt foarte fericit. La început a fost dificil pentru noi, deoarece nu cunoşteam pe nimeni, nu ştiam limba şi cum să începem”, ne-a povestit scoţianul. „Am o viaţă nouă. Mi-a plăcut stomatolog, dar sunt mai fericit acum aici, în Cluj-Napoca”, a spus Spriggs.

Cei doi soţi au patru copii, care au rămas în Scoţia. Mai mult decât atât, Spriggs are şi cinci nepoţi, trei fete şi doi băieţi. Îşi revede familia rar, dar acum el s-a angajat să aibă grijă de o familie mult mai numeroasă: tinerii nevoiaşi pe care îi ajută. Unul din pereţii din camera sa e plin cu pozele lor. „Ei sunt familia noastră din România”, ne-a spus pensionarul.

Pe un perete, în camera sa, David a lipit poze cu tinerii pe care i-a ajutat, „familia” sa din România

David Spriggs

Acum vorbeşte cursiv limba română şi a repus pe picioare 49 de tineri. Toni, unul dintre ei, a ajuns pe scenele de operă din Paris, iar un alt băiat se află acum la facultate în Scoţia.

Tinerii sunt ajutaţi de către David financiar, datorită unor sponsori scoţieni, prin intermediul fundaţiei Blythswood Care, dar şi educaţional, învăţându-i să aibă curaj şi să fie oameni cu responsabilitate. Totodată, ei iau şi cursuri de limba engleză, acasă la cei doi soţi.

Nu a claxonat niciodată până să ajungă în România

Spriggs a povestit că nu a claxonat niciodată până ce a ajuns în România. „În Scoţia eşti amendat dacă claxonezi fără un motiv întemeiat. Când am ajuns în România m-am speriat de câte claxoane auzeam. Să conduci aici e nebunie”, se amuză bărbatul. El spune că în traficul din ţara noastră e nevoie de două perechi de ochi.

„Cu un ochi să te uiţi după Poliţie, cu unul la gropi, cu altul la trafic şi cu celălalt la pietoni”, a completat acesta.

David Spriggs

Mai mult decât atât, de când a venit în ţara noastră a condus peste două sute de mii de kilometri, fără a fi implicat într-un accident. Cu o singură excepţie: „Mai demult am fost lovit uşor tocmai de o maşină a Poliţiei. Domnii au insistat să nu completez niciun formular şi să nu dau declaraţii şi mi-au oferit ei bani”, îşi aminteşte David râzând. „E unul din lucrurile care-mi plac în România, că legea poate fi uneori ocolită”, a completat el.

Am o viaţă nouă. Mi-a plăcut stomatolog, dar sunt mai fericit acum aici, în Cluj-Napoca” - David Spriggs

Îi place Clujul

A ales Cluj-Napoca încă din momentul în care a decis să se mute în România. A fost impresionat de relaţiile dintre oamenii de aici şi şi-a făcut mulţi prieteni. A observat că „Clujana e un dezastru” şi că „Floreştiul va avea multe probleme, deoarece a fost construit fără cap: întâi blocurile, apoi străzile şi magazinele”, însă, cu toate acestea, îi face plăcere să se plimbe prin centrul istoric şi pentru el e un lucru special şi ieşit din comun ca oraşul să fie mereu plin de studenţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite