VIDEO Un robot-vedetă a înlocuit chirurgii clujeni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braţele telescopice ale bijuteriei high-tech au înlocuit mâinile doctorilor clujeni. Aparatul medical cu patru braţe, unic în ţară, a fost achiziţionat cu două milioane de euro.

Vezi o galerie foto cu robotul Da Vinci

Operaţiile sunt mai uşoare pentru medicii de la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca datorită celui mai performant robot medical din ţară, care a fost achiziţionat cu două milioane de euro din banii Ministerului Sănătăţii.

Robotul, denumit Da Vinci SI, operează deja în ţările occidentale. Mai mult decât atât, aparatul a apărut în două filme „Doctor House” şi „Anatomia lui Grey”.

„Robotul este de producţie americană şi este cel mai performant robot cu patru braţe din România, care a costat circa două milioane de euro. Oferă o imagine tridimensională în format HD, iar pe el se poate face şi training”, a precizat directorul spitalului, medicul Nicolae Constantea.

Potrivit acestuia, robotul cu vedere tridimensională a fost instalat în urmă cu două săptămâni, iar o echipă de medici chirurgi şi urologi clujeni a făcut un training la Strasbourg.

Se pierde puţin sânge

Avantajul folosirii acestui aparat este faptul că înlocuieşte operaţia clasică şi uşurează munca chirurgului. Robotul funcţionează foarte bine în spaţii mici, unde mâna medicului pătrunde mai greu. Câştigul unei astfel de intervenţii minim invazive este că se fac incizii mici, de cinci - zece milimetri, iar pacientul se recuperează foarte repede, iar pierderile de sânge sunt zero. De asemenea, pacientul petrece mult mai puţin timp în spital după efectuarea operaţiei, fiind externat în 24 de ore, potrivit directorului spitalului.

Al treilea clujean operat de robot

Medicii pot efectua, cu ajutorul robotului, de la operaţii pe pacienţi care suferă de colecistită acută, până la tumori sau intervenţii la pacienţi care suferă de obeziate. Astăzi, Da Vinci a operat al treilea pacient clujean.

„E vorba de un bărbat în vârstă de 31 de ani, care suferă de colecistită acută. Operaţia de astăzi este a treia realizată cu ajutorul robotului, la sfârşitul săptămânii trecute fiind realizate alte două operaţii”, a spus Constantea.

Cum funcţionează

Braţele robotului sunt dirijate cu ajutorul unui joystick, manevrat de un medic specializat, în timp ce acesta priveşte prin lentilele microscopului care redă imaginea tridimensională a spaţiului în care operează.

Acesta este asistat de alţi doi medici, care privesc în timp real, pe un ecran lateral, operaţia,  dar şi de două asistente, care schimbă „vârfurile” celor patru braţe cu bisturiu, pensetă sau alte instrumente atunci când este cazul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite