Un pianist clujean în trupa de instrumentişti a lui Nicola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

József Orosz-Pál este unul din cei mai valoroşi pianişti de jazz din Cluj. A absolvit cursurile Colegiului de Jazz din Budapesta, a pus bazele celei mai apreciate trupe de gen din Cluj, Swinging Train, iar din luna august face parte din trupa de instrumentişti a cunoscutei cântăreţe Nicola.

Provine dintr-o familie de muzicieni, însă tocmai acest lucru, chiar dacă a învăţat să cânte la diverse instrumente încă de mic, l-a determinat să nu calce pe urmele părinţilor lui. Era sigur de pasiunea pe care şi-a educat-o înainte să ştie să vorbească corect, însă cu toate acestea a considerat că muzica nu-i va oferi o meserie suficient de serioasă, drept care a hotărât să se îndrepte spre  alt domeniu, devenind în 1999 student la politologie în Cluj.

„Întotdeauna mi-am dorit să fac muzică bună, dar eram conştient, încă de pe atunci, că dacă nu ma voi duce la nunţi şi la botezuri nu mă voi putea întreţine exclusiv din muzică”, a mărturisit artistul.

Muzica cere compromisuri

Microbul numit muzică şi-a spus însă cuvântul, astfel că a revenit la mai vechea lui pasiune trei ani mai târziu, hotărând să se mute în Budapesta, unde a absolvit cursurile unui Colegiu de Muzică, specializarea jazz. Cunoştinţele muzicale acumulate în Ungaria le-a experimentat la Cluj, unde a pus bazele a două trupe De La Funk, formaţie de coveruri şi Swinging Train, trupă de jazz care a obţinut rezidenţă în localuri cunoscute de muzică live, precum Autograf sau Griff Jazz & Blues.

Chiar dacă întotdeauna şi-a dorit să reuşească să facă doar muzică de calitate, recunoaşte că este nevoit să facă concesii chiar şi în cazul trupelor ale căror baze el însuşi le-a pus. „Nu cânţi întotdeauna ce vrei tu, câteodată eşti nevoit să înveţi şi piese pe care le vor alţii. Încercăm în cazul acestor compoziţii să modificăm ce nu ne place, astfel încât să nu ne fie ruşine de ce cântăm”, a explicat muzicianul.
Nu-i place muzica de la radio

Doreşte să se impună pe piaţa muzicală cu un alt proiect, cu piese proprii cu influenţe jazz, însă este conştient că acest lucru este extrem de dificil în contextul muzical actual. Spune că-i displace ce muzică este difuzată pe radiourile româneşti, fiind de părere că cei care compun muzica românească nu fac altceva decât să reinterpreteze porţiuni muzicale inventate de alţii. „Ca să scrii chiar şi un hit, însă de calitate, trebuie să asculţi o grămadă de genuri muzicale. Cu alte cuvinte trebuie să ai cultură muzicală generală şi asta le lipseşte compozitorilor din România, care nu fac altceva decât să ia porţiuni din alte piese şi să schimbe două-trei note”, este de părere pianistul.

Talentul lui Joszef a fost confirmat şi la nivel naţional, astfel că din luna august a acestui an, muzicianul a fost cooptat în trupa de instrumentişti a cunoscutei cântăreţe Nicola, una din cele mai apreciate voci din România.

Ce-i place: „Îmi place să stau mult în faţa calculatorului şi să fac pagini-web, însă doar la nivel de hobby. Îmi place să fac sport, aş vrea să am mult mai mult timp pentru asta, însă nu reuşesc să fiu constant în acest sens”

Ce nu-i place: „Nu-mi place să fac playback, deşi trebuie să recunosc că în trupa Nicolei am fost nevoit să fac asta în cadrul anumitor emisiuni, unde nu existau condiţii tehnice aferente. Însă nu m-am prefăcut că aş cânta nu ştiu ce mare filosofie, am făcut să se observe că nu cânt live. Nu-mi place să mint oamenii cu muzica”

Cum privesc clujenii muzica jazz?
Am văzut oameni care vin la fiecare concert de jazz de-al nostru, însă sunt de părere că muzica aceasta ar trebui să aibă un public mai numeros. Oricum, din ce mi-am dat seama, pot spune că jazzul are în acest moment un public destul de exclusivist.

Cum e să lucrezi cu Nicola?
E o atmosferă foarte mişto în trupă. Mă simt foarte bine pe scenă, mai ales că am alături de mine una din cele mai bune voci din ţară. Este o profesionistă, face rar concesii.

În acest proiect simţi că ai face vreun compromis?
Îmi place la ea că este foarte deschisă. Acceptă cu uşurinţă sugestiile mele, atunci când simt că există posibilitatea ca o piesă poate să sune mai bine.

Născut la :
10.07.1980, Odorheiu Secuiesc
Educaţie: Student în an terminal la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Starea civilă: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite