FOTO Un militar scapă de stres construind castele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Schimbinschi cere 150 de lei pentru un castel în miniatură, pe care-l termină într-o săptămână
Tudor Schimbinschi cere 150 de lei pentru un castel în miniatură, pe care-l termină într-o săptămână

Tudor Schimbinschi (27 de ani), din Cluj-Napoca, a găsit o modalitate plăcută şi utilă de a se relaxa: construieşte căsuţe tradiţionale şi castele din lemn, pe care le vinde la târgurile de profil.

Vrei o casă din lemn în stil tradiţional românesc? Sau un castel? Un clujean face machete din carton, lemn şi pietricele, cu flori la ferestre, covor la intrare, statui la etaje şi curţi pietruite. Au atât un rol estetic, cât şi recreativ - sunt şi cutii muzicale. Creatorul lor se numeşte Tudor Schimbinschi, are 27 de ani şi e militar de profesie. În timpul liber se relaxează construind case în miniatură sau pictând tablouri. Îşi vinde lucrările la târgurile de meşteri populari din Cluj-Napoca - căsuţele cu 50 de lei, iar castelul cu 150 de lei. Pe viitor, vrea să-şi transforme hobby-ul într-o afacere serioasă.

A căutat o metodă de relaxare

Tânărul spune că totul a început din joacă. Având un serviciu stresant, el a căutat o metodă prin care să se relaxeze. S-a apucat de făcut căsuţe, castele, biserici, mori de vânt. Ulterior, i-a venit ideea să le ataşeze şi sonerii, transformându-le în cutii muzicale. Pe viitor, vrea să modifice acoperişul în aşa fel încât căsuţa să poată fi folosită ca şi casetă pentru bijuterii. Dacă la o căsuţă lucrează câteva zile, la castel munca durează mai mult.

Casele tradiţionale ale clujeanului Tudor Schimbinschi

Click pe imagini ca să vedeţi cum arată cutiile muzicale ale clujeanului Tudor Schimbinschi

„Construcţia castelului mi-a luat o săptămână. Până am dat cartonului forma dorită, apoi am aplicat cu chit bucăţile de lemne, apoi am colorat ferestrele, iar curtea castelului am pietruit-o", explică Tudor. Riguros ca orice cadru militar, acesta nu a uitat de detalii. A vopsit ferestrele, le-a desenat perdele, le-a pus şi flori pentru a da o notă veselă, iar la întrare a făcut trepte şi a pus covoraşe.

 O „biserică" clujeană în Italia

El a vândut deja câteva dintre creaţiile sale. „Anul trecut, la un târg ce a avut loc în Piaţa Muzeului am dat cu 60 de lei o moară de vânt şi la acelaşi preţ am vândut o biserică ce a ajuns în Italia. Persoana care a cumpărat-o a făcut-o cadou cuiva din Italia", adaugă Schimbinschi. În ianuarie anul acesta, a mai vândut o căsuţă şi un tablou. „Cutiile muzicale pe care le-am vândut erau mai mari decât cele pe care le am. Am observat că lumea preferă căsuţele în format mare. O să ţin cont de asta", adaugă Schimbinschi.

Clujeanul vrea să-şi transforme pasiunea în job pentru că, spune el, este ceea ce îl face să se simtă bine. „În artă mă regăsesc. Ştiu că va fi greu. Nu trebuie să-mi spună nimeni acest lucru, însă sunt optimist şi vreau să-mi transform hobby-ul într-o mică afacere care să-mi întregească veniturile lunare", afirmă Tudor Schimbischi. Se gândeşte chiar să se înscrie la şcoala populară de artă.

„Sunt unice în Transilvania"

Tudor Schimbinschi a intrat de un an în rândul meşterilor populari clujeni datorită originalităţii creaţiilor sale. „Căsuţele sunt lucrate manual, iar autorul lor respectă arhitectura caselor tradiţionale româneşti din zona de munte. Căsuţele acestea sunt unice în Transilvania", susţine Viorica Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite