Un leu pentru „vocea“ Bisericii Reformate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii pot asista, în fiecare miercuri, de la 19.00, la mini-concerte susţinute la orga Bisericii Reformate de pe Kogălniceanu. Cu această ocazie, ei pot face donaţii pentru restaurarea orgii

Orga actuală datează din 1913, dar începe să „răguşească“. „Oamenii nu îşi dau seama de faptul că orga falsează, că sunetele care ies nu sunt cele potrivite. Ei se gândesc că din moment ce se aude, orga funcţionează bine. Noi însă de dăm seama”, spune Katy (Katalin Boldizsár). Are 24 de ani şi de doi ani cântă la orga din biserica de pe fosta „Uliţă a Lupilor”. Ea este şi persoana care s-a angajat să încerce să strângă cei 142.000 de euro necesari pentru restaurarea instrumentului.

Eveniment special

În această seară, pe la 19.00, dacă veţi trece prin apropierea bisericii, o veţi auzi cântând la orgă pe Szusza Kostyák. Are 25 de ani şi studiază muzica veche la academia Schola Cantorum Basilensis din Basel  (Elveţia). La fel ca şi Katy, şi ea lucrează ca organistă într-un „sătuc” de lângă Basel. „În Elveţia e altfel, sunt mai îngrijite instrumentele. Muzica veche se învaţă de la vârste foarte mici. Am un coleg care cântă la orgă de la 6 ani. Însă sunt mândră de ceea ce am reuşit să facem cu ceea ce avem”, a spus Szusza.  Concertul va fi cu intrare liberă, însă orice donaţie este binevenită. Peste vară, astfel de concerte au loc  în fiecare miercuri.

Pentru a repara orga va fi necesară aducerea unor experţi din Germania. Preţul a fost estimat de un expert constructor de orgi din Germania. „Cu siguranţă la noi în ţară există oameni care spun că ar putea să o repare şi cu 50.000 de euro, însă există o vorbă, tot la nemţi: «suntem prea săraci să ne permitem papuci ieftini». Asta înseamnă că am ieşi mai scump dacă am repara-o ieftin”, zâmbeşte Katy. Suma strânsă până acum este de aproximativ 1.500 de lei. Bani prea puţini pentru ce e nevoie.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite