Un inginer a prezentat la Cluj-Napoca o candelă care zboară (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul arădean spune că vinde candela cu 150 de euro. Foto: Thomas Câmpean
Inginerul arădean spune că vinde candela cu 150 de euro. Foto: Thomas Câmpean

Sistemul cu ajutorul căruia obiectul poate să plutească se bazează pe electromagneţi. Arădeanul care a realizat-o spune că e deschis vânzării obiectului, pentru un preţ de 150 de euro.

Obiectul este prezentat în premieră în Cluj-Napoca, la Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti, care are loc de azi până sâmbătă, la Expo Transilvania. Inginerul care a creat sistemul spune că nu e nimic ieşit din comun, după acelaşi principiu funcţionând şi trenurile pe perne electromagnetice din ţările dezvoltate. Arădeanul Dan Marin deţine o firmă care se ocupă cu producerea sistemelor de clopote electronice. „Acest sistem este capabil să menţină în stare de plutire diverse obiecte folosind un câmp de forţă electromagnetic“, a precizat acesta.

Pluteşte şi se roteşte

„Aplicaţia există de mai bine de 20 de ani, însă noi suntem primii care am integrat-o în asemenea obicte. Asemenea candele nu se găsesc, însă, în bisericile din ţara noastră, dar aşteptăm“, ne-a spus inventatorul. Candela pluteşte cu ajutorul electromagnetici, integraţi în obiect dar şi într-un suport deasupra căruia acesta pluteşte. „Permanent un senzor măsoară înălţimea la care obiectul este suspendat, trimiţând informaţiile către un controler incorporat în suportul de creere al câmpului magnetic“, a explicat inginerul.

candela

În timp ce obiectul pluteşte, doar un mic impuls este suficient pentru a-l face să se rotească, sporind efectul magic. Candela prezentată la Expo Transilvania are 200 de grame şi poartă o lumânare.Un sistem asemănător a fost prezentat, în urmă cu o lună, la Oradea, atunci suportul fiind reprezentat de o carte.

Candela care levitează a fost lansată în premieră pentru piaţa bisericească ortodoxă la Cluj. Dan Marin a pus în vânzare obiectul pentru 150 de euro. Poate realiza mai multe, pentru fiecare având nevoie de circa o săptămână.

De asemenea, inginerul poate dezvolta sistemul şi pentru suporturi pentru reclame. „Se poate foarte uşor şi, de asemenea într-un mod inedit, să faci reclamă cu un asemenea sistem“, a adăugat el.

Icoane ferecate şi clopote

Icoane ruseşti ferecate în aur şi argint, clopote de mai multe mărimi, dar şi haine bisericeşti sunt expuse la Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti. Organizatorii au adus la târg şi vinul liturgic de Santorini, folosit la Muntele Athos. În cadrul evenimentului va mai fi prezentată şi o biserică unicat realizată din covoare personalizate, cu o suprafaţă de 40 metri pătraţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite