Un indian vinde bijuterii ca să-şi deschidă o clinică la Cluj (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi soţi îşi vând bijuteriile aduse din îndepărtata Indie la târguri, dar şi online, în toate oraşele ţării
Cei doi soţi îşi vând bijuteriile aduse din îndepărtata Indie la târguri, dar şi online, în toate oraşele ţării

Doi clujeni originari din exotica Indie au fost în centrul atenţiei la Salonul de minerale, fosile şi geme ce are loc weekendul acesta la Bistriţa. Sandeep Prasad, medic rezident la Cluj, vinde, alături de soţia lui, bijuterii unicat, făcute într-un atelier din India. Visul lui este să-şi deschidă propria clinică.

Sandeep Prasad (32 de ani) şi Ruchi Prasad (28 de ani) sunt doi artizani care îşi vând propriile bijuterii unicat, confecţionate manual, la Salonul de minerale, fosile şi geme, desfăşurat, în acest weekend, la muzeul din Bistriţa. Cei doi sunt clujeni prin adopţie şi sunt originari din oraşul indian Jaipur, unde au şi un mic atelier unde sunt produse bijuteriile.

Podoabele făcute de ei, din alamă, argint şi oase de cămilă, sunt la mare căutare în toată ţara, o dovadă o constituie şi faptul că, în prima zi de târg, bistriţenii au cumpărat coliere, cercei şi inele de aproape 2.000 de lei. „Aproape tot ce avem este unicat. Facem bijuterii şi oase de cămilă vopsite cu diferite culori. Acestea sunt ceva obişnuit la noi, în India", spune artizanul.

Indienii au vândut la Bistriţa brăţari din alamă cu oase de cămilă, vopsite în diferite culori

Bijuterii din alamă şi oase de cămilă vopsite în diferite culori

Povestea semipreţioaselor începe cu medicina

Sandeep Prasad povesteşte că a venit acum 11 ani în România, la Timişoara, pentru a face facultatea de medicină. Nu regretă nicio clipă că a venit tocmai din India pentru a învăţa carte deoarece, zice el, aici se face şcoală. „Fratele meu a lucrat ca inginer de calculatoare la Bucureşti. El a aflat că la Timişoara sunt profesori buni la medicină. Aşa am ajuns în România", mărturiseşte indianul. Acesta îşi face acum rezidenţiatul la Clinica Medicală 3 din Cluj-Napoca, specializându-se pe boli digestive.

Foarte vorbăreţ şi relaxat, Sandeep spune că mai are un an şi termină. Vrea să profeseze medicina în Marea Britanie pentru că acolo ar câştiga mult mai bine decât aici. „Îmi place tot în România, oamenii, locurile, mâncarea, dar mai puţin salariile. De aceea vreau sa muncesc vreo 4-5 ani ca medic în Anglia", explică indianul.

Brăţări indiene din alamă şi argint

Brăţări din alamă şi argint

Un vis: o clinică la Cluj

După „excursia" de pe tărâmul britanic vrea să se stabilească cu soţia sa la Cluj pentru că oraşul i se pare unul frumos şi liniştit. Aici, în România, nu resimte concurenţa foarte mare care există acasă, în India, în toate domeniile.

Visul său este să înfiinţeze o clinică privată la Cluj-Napoca, unde să îmbine medicina tradiţională cu cea alternativă - Ayurveda. „Vreau să deschid o clinică unde să tratez atât corpul bolnavului, cât şi spiritul său", adaugă Sandeep. Pentru a-şi îndeplini visul şi pentru a trăi decent, el vinde bijuterii unicat. De această mică afacere s-a apucat acum 3 ani şi îi merge bine. N-a simţit criza. A început cu 380 de euro, iar acum are o mică fabrică în oraşul indian Jaipur.

Sandeep Prasad ţine în mână un colier albastru în stil oriental

Sandeep Prasad ţine în mână un colier albastru în stil oriental

„Într-un an avem un profit de circa 8.000 de euro. Am făcut acea fabrică acum un an cu 2 muncitori, iar acum avem 12. Noi coordonăm afacerea on-line din Cluj-Napoca, unde avem o firmă. Ne sună clienţi din Constanţa, Craiova, Braşov, Timişoara, Bucureşti", detaliază indianul.

Primele bijuterii au fost confecţionate chiar de soţia sa, Ruchi Prasad, căreia limba română i se pare mai uşoară decât engleza. Tânăra este administratoarea micii afaceri cu bijuterii. „E nevoie de multă răbdare ca să faci cu mâna bijuterii unicat. Folosesc tot felul de pietre semipreţioase cărora le dau forma dorită, ovală, rotundă, triunghiulară, cu un dispozitiv anume", spune Ruchi Prasad. Îi place să fie originală. De aceea refuză să copieze modele de pe net şi se inspiră din anumite modele de pe haine, din filme, din picturi etc.

Podoabele indienilor, pata de culoare a târgului

Marius Horga, coordonatorul Salonului de minerale, fosile şi geme, totodată şi cercetător ştiinţific la secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului din Bistriţa, afirmă că una dintre noutăţile din acest an ale manifestării o constituie podoabele indiene. „Sunt foarte frumoase şi sunt făcute manual din alamă, argint şi pietre semipreţioase din India", spune Horga.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite