Un fiu de diplomat elveţian s-a făcut ţăran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologul venit din ţara băncilor nu se sfiieşte să îmbrace costume tradiţionale româneşti. Arhivă personală
Arheologul venit din ţara băncilor nu se sfiieşte să îmbrace costume tradiţionale româneşti. Arhivă personală

Sufocat de răceala oamenilor din ţara lui, arheologul Laurent Chrzanovski şi-a găsit liniştea în România. Aici trăieşte asemeni ţăranilor, într-o casă modestă cu război de ţesut şi ladă de zestre.

„Am învăţat românească de la Cluj”, spune cu mândrie Laurent Chrzanovski (37 de ani), unul dintre arheologii apreciaţi din Europa. Fiu de diplomat elveţian, el a călătorit şi a locuit în peste zece ţări, de la Columbia, Canada, Spania, până la Finlanda sau Uzbekistan. Niciuna nu i-a intrat în suflet atât de mult precum România. A ajuns în oraşul de pe Someş în 2006, atunci când a organizat aici un congres internaţional despre iluminat. Descoperind aici bogăţia neolitică a ţării, el a hotărât să rămână temporar cu scopul de a pregăti o expoziţie, pentru care a strâns peste 1.500 de piese din 42 de muzee din România. Această perioadă a fost suficientă, însă, pentru a nu-şi dori să mai părăsească Ardealul.

Sufocat de Elveţia

„În România mi-a plăcut umanitatea oamenilor. Cu cât e mai bogată ţara, cu atât lumea e mai distantă. Asta mă sufoca în Elveţia”, a explicat Laurent. A ajuns în România fără să aibă vreo religie. A hotărât să se boteze la ortodoxism, atunci când a vizitat pentru prima dată biserica din Densuş, Hunedoara. A spus atunci că acolo se va cununa cu hunedoreanca care i-a furat inima, Daniela, cu care s-a căsătorit anul trecut. „Mi-a plăcut cum biserica ortodoxă păstrează tradiţiile de la începutul creştinismului. La alte confesiuni, preotul zice ce vrea, ca să fie cât mai actual, însă se pierde mesajul principal. Nu sunt un practicat. Merg la biserică de Paşti şi de Crăciun”, spune râzând arheologul.

Acum, elveţianul poate spune cu mândrie că a devenit ţăran... roman. Şi-a cumpărat o casă în comuna hunedoreană Sarmizegetusa, localitate pe teritoriul căreia se găsesc ruinele oraşului roman Ulpia Traiana. Elveţianul este proprietarul unui mic muzeu ţărănesc. „Doar un pat şi un aragaz sunt noi. Am în casă război de ţesut, ladă de zestre, farfurii tradiţionale româneşti. Multe dintre ele le-am cumpărat din târguri de vechituri. În România se aruncă absolut tot. În cinci ani va fi şi aici, ca în Elveţia”, a conchis arheologul.

Laurent Chrzanovski este doctor în arheologie şi predă la universităţile din Lyon şi Fribourg. În România, organizează expoziţii pe diferite teme.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite