Un elev clujean, chitarist de talie europeană la 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sergiu Hudrea a fost premiat la unul din cele mai mari festivaluri de chitară din Europa, „Guitar Art Festival” din Belgrad, desfăşurat în perioada 8-13 februarie.

Sergiu, elev al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, a adus acasă un trofeu important: a câştigat locul I la categoria de vârstă de până la 14 ani, în cadrul festivalului desfăşurat la Belgrad, unul din cele mai mari de acest gen din Europa, la care au participat tineri muzicieni din 20 de ţări, precum Croaţia, Slovenia, Macedonia, Grecia, Corea de Sud, China, Tailanda, Italia, SUA, Spania şi Portugalia.

O sumedenie de premii

Sergiu Hudrea s-a născut în Cluj-Napoca la 21 martie 1997 şi a început studiul chitarei la vârsta de 7 ani, la clasa lui Ştefan Trifan, reputat profesor şi membru al Asociaţiei de Chitară „Transilvania”, din cadrul căreia face parte şi elevul premiant. La doar 8 ani, Sergiu a debutat pe scenele festivalurilor de chitară clasică, obţinând primele distincţii: Premiul Special al FRC la Festivalul Internaţional al Tinerilor Chitarişti „Eduard Pamfil”, Premiul II la Concursul de chitară clasică din Alba Iulia şi Premiul III la Festivalul de chitară clasică din Cluj-Napoca. Au fost primele distincţii, care au deschis calea altor peste 40 de premii în tot atâtea participări, precum si adjudecarea premiilor întâi la cele mai importante competiţii de chitară clasică din România, la Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, Festivalul Internaţional de Chitară de la Sinaia şi Festivalul Internaţional al Tinerilor Chitarişti „Eduard Pamfil”.

Astfel, în 2010, palmaresul lui Sergiu cuprindea 13 premii în competiţii naţionale şi internaţionale, între care Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Premiul I la Concursul Internaţional de Chitară „Julian Arcas”, Almeria (Spania), Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional al tinerilor Chitarişti „Andres Segovia”, Velbert (Germania) şi Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare „Viva la Musica”, Zalău.

Va participa la o competiţie în SUA

Datorită premiului obţinut la Belgrad, Sergiu a câştigat o bursă de participare la Festivalul Internaţional de Chitară din Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina) în aprilie 2011, precum şi o bursă de participare la ediţia a XIII-a a festivalului Guitar Art Laureate, în Belgrad, 2012.

Mama elevului s-a gândit, însă, să îi facă o surpriză mult mai mare pentru talentul, priceperea şi munca pe care a depus-o, astfel încât la vară, cei doi se vor deplasa în Georgia (SUA), pentru a participa la cel mai mare festival de chitară de pe tărâmul american, organizat de Guitar Foundation of America. „Am luat deja biletele de avion şi în iunie vom fi acolo”, a spus mama tânărului, Dana Topan.

Ea povesteşte despre fiul său că face totul din pasiune şi îl va sprijini pe viitor atât cât îi va sta în putere. „Sergiu are o viaţă normală, deşi repetă zilnic la chitară, iar acest lucru s-a văzut şi se vede”, a adăugat aceasta. Alături de Sergiu a mai fost premiat şi Alecu Ciapi, recordmanul chitarei româneşti la 12 ani. Vezi un articol despre evoluţia tânărului.

Ce-i place
Deşi petrece foarte mult timp repetând la chitară, atât la şcoală cât şi acasă sau la cursuri în particular, Sergiu petrece destul de mult timp la calculator. De asemenea, îi mai place boxul.

Ce nu-i place
Tânărul face totul din pasiune şi e foarte mulţumit de rezultate, însă mama sa e de părere că e păcat că micilor artişti nu li se acordă atenţie pe plan local şi naţional. „Ne-am bucura şi de o recunoaştere morală doar, nu de una materială, deoarece noi oricum ne susţinem copiii din propriul buzunar”, a spus mama sa.

Portret
Născut: 21 martie 1997, în Cluj-Napoca
Studii: elev la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite