VIDEO Designerul clujean Lucian Broscăţean a făcut furori la Berlin.Vezi cum arată colecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Broscăţean (stânga), aplaudat de Irina Schrotter, pe podiumul de modă din Berlin (foto: Mercedes-Benz Berlin Fashion Week)
Lucian Broscăţean (stânga), aplaudat de Irina Schrotter, pe podiumul de modă din Berlin (foto: Mercedes-Benz Berlin Fashion Week)

Colecţia de primăvară - vară 2013 semnată de Lucian Broscăţean pentru creatoarea Irina Schrotter a fost bine primită de critici la Berlin Fashion Week.

Lucian Broscăţean este un tânăr designer clujean extrem de creativ, cu un stil avangardist pe care nu se sfieşte să-l facă simţit, a cărui recentă „ispravă" a fost bine primită de criticii de modă. El semnează designul la colecţia de primăvară-vară 2013 a Irinei Schrotter, prezentată recent la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week.

Clujeanul are deja în palmares patru participări la evenimentul care anual transformă, pentru o săptămână, Berlinul într-o capitală a modei. Broscăţean crede în forţa creativă a designerilor români şi mereu vorbeşte despre cât de importantă e munca în echipă. „Cred foarte mult în ceea ce înseamnă modă românească, mă bucur că îşi face simţită prezenţa şi că este apreciată în anumite contexte internaţionale precum Berlin Fashion Week. Nu pot decât să fiu încântat că am avut şansa să colaborez, în acest sezon, cu un designer pe care îl admir", afirmă designerul clujean, care e şi preparator la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Online pe Vogue şi Elle

Participarea sa de mai multe ori la un eveniment atât de important l-a motivat să lucreze. La primele trei participări a prezentat în cadrul show-ului de grup Romanian Designers, acum a creat o colecţie pentru show-ul individual al brand-ului Irina Schrotter, unul apreciat la Berlin.

Noua colecţie a Irinei Schrotter, semnată de designerul clujean Lucian Broscăţean

Imagini cu creaţiile din noua colecţie a Irinei Schrotter, semnată de designerul clujean Lucian Broscăţean

„Ca şi la precedentele colecţii, şi aceasta s-a bucurat de feedback-uri pozitive din partea presei şi buyerilor prezenţi la eveniment. Colecţia a fost postată pe site-uri precum vogue.de sau elle.de (n.r. site-urile unor reviste de modă foarte cunoscute), au apărut review-uri pe style.com, în presa naţională şi internaţională. Întotdeauna astfel de feedback-uri profesioniste sunt foarte importante", explică designerul clujean.

Inspiraţie: film cult din 1934

El povesteşte că această colecţie a fost o adevărată provocare pentru că se dorea un produs în care să se simtă atât identitatea brand-ului Irina Schrotter, cât şi identitatea sa vizuală. Ce a ieşit s-a văzut pe podium.

„Un mix între eleganţa, feminitatea şi supleţea liniilor (specifice brand-ului Irina Schrotter) şi modul meu conceptual de a construi o piesă vestimentară. Acest tip de mix a generat ceva nou pentru amândoi. O colecţie elegantă, cu o încărcătură emoţională, cu linii minimaliste şi detalii atent construite, cu o siluetă lungă, cu suprapuneri... Din nou subliniez aportul întregii echipe care a ajutat la conturarea demersului", spune Broscăţean.

S-a inspirat din filmul cult „The Painted Veil", ecranizarea din 1934, şi arta contemporană a chinezului Ai Weiwei. Din primul a luat atmosfera şi prezenţele hipnotizante ale personajelor, iar din al doilea, viziunea tehnică inedită.

„Colecţia Shapes of Light e compusă din piese purtabile, cu croiuri inedite. Toate elementele colecţiei conturează un tip de eleganţă contemporană destinată unui personaj sofisticat. S-au folosit materiale naturale într-o gamă cromatică caldă. S-a pus accentul pe contraste dintre opac şi transparent, mat şi lucios... tocmai pentru a «traduce» vizual conceptul colecţiei", explică designerul.

Broscăţean a mai colaborat cu designerii Mihaela Glăvan, Carla Szabo (pentru bijuterii) şi Gabriela Dumitran (pentru pălăriile unei colecţii realizate în ianuarie 2012).

Ce zic criticii despre colecţia românească

Criticii de modă au avut multe vorbe de laudă pentru colecţia româncei şi au remarcat designul inedit semnat de clujeanul Lucian Broscăţean. „Colecţia creatoarei de modă românce Irina Schrotter a închis prezentarea de azi (n.r. seara de 6 iulie). Pentru acest sezon, Schrotter, a cărei carieră se întinde pe două decenii, a încredinţat designul unui tânăr designer avangardist care a dat colecţiei o semnătură plină de eleganţă şi isteţime", scrie Hili Perlson pentru www.style.com.

Şi cei de la revista Elle au remarcat că, deşi era ora 22.00, sala era plină. „Acesta este ultimul show al zilei (ora 22!) Şi totuşi toate locurile sunt ocupate pentru colecţia designerei românce... Cu un atac asupra artei, ea modifică cămaşa masculină în aşa fel încât e scurtă în faţă şi lungă în spate. Bluzele devin rochii, tricourile devin maxi-dress. Un highlight important îl constituie accesoriile cu tendinţe etno", spun cei de la revista de modă germană Elle, pe site, www.elle.de.

Despre colecţie mai afirmă că e un joc răcoritor şi obraznic de culori şi forme. „Prezintă business-look-ul generaţiei următoare: îndrăzneţ şi individual. Colecţia designerei românce este orice, dar nu cuminte. Obraznic, accesorizează o cravată peste o rochie din piele lucioasă, integrează jucăuş cămăşile bărbăteşti albe în colecţia ei. (...) Concluzia: o colecţie răcoritoare", adaugă cei de la Elle.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite