Un clujean explorează Laosul, în căutare de apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Călin Vodă va porni, în februarie, într-o expediţie în ţara asiatică. El face parte din echipa de şapte români şi cinci francezi care vor explora masivul Khammouane din Laosul Central, una dintre ultimele zone virgine ale planetei.

Din echipa de exploratori fac parte speologi, scufundători, fotografi, topografi, geologi şi căţărători. Expediţia se va desfăşura între 4 şi 22 februarie. „Fiecare pleacă pe cont propriu. Eu decolez de la Bucureşti şi aterizez la Bankok, în Thailanda. Acolo ne vom întâlni cu ceilalţi exploratori francezi, de unde luăm un autobuz care ne va duce, timp de opt ore, noaptea, până la graniţa cu Laosul. Acolo ne aşteaptă o maşină care ne va duce la locul de campare, la nişte localnici“, povesteşte pe scurt, cum va ajunge acolo singurul clujean care face din echipa de exploratori, Călin Vodă.

Caută surse de apă potabilă

Gheorghe Ponta, un alt român din echipa de exploratori, de meserie hidrogeolog, va duce cu el, în Laos, aparatura necesară analizării calităţii apei din izvoarele pe care membrii expediţiei le vor descoperi şi carta. „Vrem să facem o hartă a surselor de apă, care ar putea alimenta satele izolate“, explică unul dintre scopurile expediţiei, Călin Vodă.

La final, speologii vor redacta un raport detaliat. Fiecare peşteră va avea o descriere, o hartă a galeriilor explorate în premieră, dificultăţile întâlnite, materialele şi tehnicile folosite, fotografii pentru ilustrare şi diverse studii hidrogeologice, biospeologice sau arheologice.
Expediţia este organizată de Asociaţia „Geokarst Aventure“ sub egida Federaţiei Române de Speologie şi a celei franceze.
În Laos au mai fost făcute astfel de explorări şi în anii trecuţi, iar trei dintre românii din echipa actuală au participat şi la misiunile trecute. Este vorba despre Ioana Axinte, Elena Buduran şi Tudor Marin.

Românii au strâns singuri banii pentru expediţie, dar ar mai avea nevoie, aşa că ei fac, în continuare, apel către toţi cei care doresc să îi ajute în acest demers. Speologii dau la schimb expunere media pe site-ul lor, www. ro.expe-laos.com, şi pe echipamente. „Pe mine mă costă expediţia cam 2.500 de euro, la care se mai adaugă 1.000 de euro în echipamentele special de scufundare, neoprenul pentru ape calde“, spune Călin Vodă.

Cine e Călin Vodă

Inginer mecanic de meserie, Călin Vodă are 44 de ani. Este monitor în speologie, canioane, şeful echipei Salvaspeo, formator pentru animatori şi directori de centre de vacanţă, secretar general al Federaţiei Române de Speologie, preşedintele Centrului de Iniţiativă pentru Mediu. A mai fost în 2008 în expediţie în Madagascar, iar în 2009 şi 2010, în Burkina Faso.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite