Un clujean caută formula sângelui artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Radu Silaghi Dumitrescu încearcă să vină cu o soluţie pentru bolnavii care au nevoie urgentă de transfuzii. Combinaţia chimică pentru producerea lichidului vital în laborator este încă în faza de teste. La ora actuală, sângele artificial se foloseşte doar în Africa de Sud.

Cercetătorii de la Universitatea Babeş – Bolyai spun că sângele colectat de la donatori, şi aşa într-o cantitate limitată, devine inutilizabil pentru transfuzii după o anumită perioadă de timp. Aşa că au făcut studii amănunţite pentru a găsi formula sângelui artificial care poate fi utilizat în caz de urgenţă şi care nu are practic un termen de valabilitate.

Avantajele „sângelui artificial“

Proiectul de cercetare a început în 2007 şi a costat un milion de lei. Radu Silaghi Dumitrescu a lucrat ca să găsească formula miraculoasă a sângelui artificial încă din 2005 cu o echipă din Anglia. „Substitutele de sânge au avantajul de a putea fi depozitate pe durata a câţiva ani de zile, îngheţate sau sub formă de praf dizolvabil în apă, aşa-numitul «sânge instant». În plus, pot fi produse în cantităţi nelimitate şi în unele cazuri transportate fără necesitatea refrigerării. De asemenea, pot fi complet sterilizate şi sunt perfect compatibile cu orice grupă de sânge, iar riscul transmiterii bolilor este eliminat”, ne-a explicat profesorul.

Formula este încă testată

Radu Silaghi Dumitrescu a descoperit recent, prin inginerie genetică, un înlocuitor pe bază de hemoglobină, care se extrage din sângele uman sau bovin, şi încă unul dintr-o substanţă numită hemeritrină, care este incoloră, şi provine din organismul animalelor nevertebrate.
Cu aceste noi formule, cercetătorii au început testarea pe culturi de celule umane, dar verificările vor mai dura cel puţin câteva luni, până când vor ajunge la primele concluzii. Sângele artificial reprezintă o variantă pentru cazurile de urgenţă, dar deocamdată nu la noi în ţară, deoarece nu există produse aprobate pentru uz uman. „La ora actuală, sângele artificial se foloseşte doar în Africa de Sud şi doar atunci când se impune. În America, se află doar în teste, dar unele dintre acestea au eşuat în mod tragic”, a adăugat profesorul.


Păreri împărţite

Unii cercetători ridică semne de întrebare şi nu cred că este posibilă o asemenea descoperire. Simona Bojan, şefă de lucrări la Catedra de Hematologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”, susţine că e foarte puţin probabil ca structura actuală a sângelui să poată fi reprodusă. „Eu nu cred că e posibil să se creeze sânge artificial. Sunt foarte multe lucruri de amănunt de care trebuie să se ţină cont. E greu ca sângele artificial să se potrivească în ceea ce priveşte structura cu cea a sângelui adevărat”, ne-a spus cadrul didactic.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite