Un fost căpitan-comandor acuză Guvernul: un colegiu electoral din Cluj s-a mărit „peste noapte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clujean, care a încercat să candideze independent pentru un mandat de parlamentar, vrea să acţioneze Guvernul în judecată  pentru mai multe presupuse ilegalităţi legate de alegeri. Una dintre acestea este majorarea numărului de locuitori dintr-un colegiu cu 12 zile înainte de depunerea candidaturilor, în timp ce legea prevede că  delimitarea colegiilor este permisa cu cel putin 12 luni înainte de alegeri. Autoritate

„Sunt extrem de dezamagit dar si revoltat pe cei care au conceput legislatia absolut restrictiva vizavi de demersul meu de a candida, sfidand Constitutia Romaniei care prevede clar un drept cucerit doar de vreo 110 ani pentru barbati si 70 de ani pentru femei" - aşa îşi începe povestea Laurenţiu Buzenchi, un clujean care a dorit să candideze ca independente la alegerile parlamentare. Buzenchi este fost pilot militar pe elicoptere, iesit in rezerva cu gradul de capitan comandor, cu 3.700 ore de zbor, toata gama de misiuni militare si civile, pilot clasa 1 si de incercare, instructor in toate conditiile meteorologice.  „Dorinta de a candida a aparut acum, chiar daca ea exista latent in sufletul meu, neexprimata vreodata timp de aproximativ doi ani, pe fondul prestatiilor "alesilor neamului" din toate sferele de activitate. (...) M-am saturat, ne-am saturat de a alege de fiecare data "raul cel mai mic", indiferent care este acela!", explică acesta.  La sfarsitul lunii august, clujeanul a luat un prim contact cu Autoritatea Electorala Permanenta Cluj. "Am urmarit cu mare atentie sedintele de guvern si Monitorul Oficial, prin care sa se stabileasca data alegerilor si hotararile care sa reglementeze documentatia, procedurile legate de alegerile parlamentare. O prima "frana" pentru candidatii independenti prin limitarea la minimum a perioadei de colectare a semnaturilor pe listele de sustinatori, a fost publicarea in MO doar pe 10 sept. 2012 a deciziilor guvernului, desi ele au fost luate la ultima sedinta de guvern din august, reducand la limita minima perioada ( 90 de zile inaintea alegerilor, conform Legii 35/2008 a alegerilor parlamentare ,art. 7, al.1)", explică Buzenchi.

Ilegal: colegiul 3  a „crescut" cu 12 zile înainte de depunerea candidaturilor

El a fost chemat 02.10.2012, deci dupa 22 de zile de la inceperea perioadei preelectorale, la Autoritatea Electorala Permanenta Cluj pentru a fi informat ca listele de sustinatori trebuie sa fie originale pentru fiecare din cele 4(patru) dosare de depus pentru validarea candidaturii, si de numarul de votanti si numarul de semnaturi necesare: pentru Colegiul 3, Circumscriptia 13 Cluj - 67309 votanti/2692 semnaturi necesare. Pe 19.10.2012, adică cu 12 zile înainte de data finală la care se putea depune candidatura, se modifica dimensiunea Colegiului 3 Cluj, in sensul maririi lui si evident a numarului alegatorilor care determina implicit si cresterea numarului de semnaturi cu inca vreo 120. „M-a sunat cineva de la autoruitatea electorală şi mi-a zis că au mai fost incluse nişte străzi în colegiu şi în consecinţă a crescut populaţia din acesta, iar pentru a respecta proporţia de 4% trebuie să strâng mai multe semnături. Mi-au spus că pot acţiona în judecată dacă vreau, nu au precizat cine a luat decizia, dar bănuiesc că e vorba despre Guvern", a precizat Buzenchi. "Acum stau si ma intreb, legile sunt numai pentru o anumita categorie sociala, pentru multime, pentru prosti sau pentru toti. Eu daca incalc legea este grav si va trebui sa suport consecintele cele mai grave, eventual sa fiu dat si exemplu "nu faceti ca EL" dar institutiile statului n-au nici o treaba: la art. 12, al.2 si 3, din L35/2008 actualizata, se defineste clar  delimitarea colegiilor si ca modificarea lor este permisa cu cel putin 12 luni inainte de alegeri si doar daca numarul locuitorilor variaza cu 10%", explică fostul pilot.

Replica autorităţii electorale
Reprezentanta Autorităţii  Electorale Judeţene Cluj, Rusu Loredana, a susţinut că nu s-a modificat colegiul electoral: „Este vorba despre o corectură şi nu de o modificare a colegiului. S-a făcut o eroare de delimitare a secţiilor de votare şi prin corectarea acesteia s-a suplimentat numărul de străzi din colegiul respectiv. În acest sens s-a dat o dispoziţie de primar şi s-a modificat şi hotărârea prefectului. Pe această cauză există şi un proces pe rol.

Alba neagra cu listele originale
„Revenind la numarul listelor de sustinatori originale, informatia primita pe 10.09.2012 cand s-a afirmat ca este suficient un exemplar cu semnaturi ale sustinatorilor in original si restul copii, (cum s-a procedat de altfel si la alegerile locale si cum este prevazut in Legea alegerilor parlamentare pe 2012, publicata pe site-ul mai.gouv.ro al Ministerului Administratiei si Internelor, la art. 55)  m-a facut sa cred (desi L35/2008 prevedea altfel), ca la modificari legislative "la minut" in Romania se poate orice (in fapt Legea era in proiect, lansata in dezbatere publica si acolo a ramas). In momentul respectiv, prin straduinta expresa, in mod voluntar a apropiatilor mei, aveam peste 1000 de semnaturi, dar pe o singura lista originala. Timpul pierdut cu completarea lor in 4 exemplare mi-a fost fatal in strangerea numarului necesar de semnaturi pe listele de sustinatori", povesteşte acesta.

La strâns de semnături cu GPS-ul
O altă provocare pentru clujean a fost găsirea străzilor din colegiul respectiv: „Impartirea colegiului pe strazi a fost de asemenea o mare sicana in sensul ca nu toate strazile erau in totalitate in colegiu, ci pe numere, blocuri, case vechi, o nebunie intreaga pe care nu aveai cum s-o retii, mai ales cand se colectau semnaturile in strada. Ori semnaturile sunt obligatorii din colegiu stabilit pentru ca altfel nu sunt valabile, evident alta restrictie zdrobitoare". Buzenchi mai consideră că obligativitatea platii unei garantii de participare in calitate de candidat in suma de 5 salarii minime brute pe economie, respectiv 3500 lei, cu posibilitatea returnarii ei doar daca ai minim 20% din voturile exprimate, nu-i chiar la indemana tuturor. „Si cea mai mare obstructionare a participarii la alegeri in calitate de candidat independent este necesitatea legala de a obtine in mod obligatoriu aprobarea Autoritatii de protectie a datelor personale cu caracter confidential, pentru candidat si pentru toti cei care se ocupa de stransul semnaturilor si care necesita demersuri on line prin completarea unui formular cu date specifice functie de solicitare si solicitant, scrise si trimise la autoritate in 30 de zile ...si astfel s-a terminat perioada de strangere a semnaturilor, ratarea candidaturii si gata", a detaliat clujeanul.

O mie de ore pentru 3.000 de semnături  
In final Buzenchi a făcut  un calcul concret vizavi de dificultatea intocmirii listei de sustinatori. "La fiecare semnatura a unui om, 2,5 oameni ar fi semnat dar la solicitarea CNP-ului au renuntat, 1,5 oameni au refuzat din diferite motive. Pentru cei care au semnat, timpul necesar a fost de 10 min minim de convingere si 10 min pentru completarea celor 4 exemplare cu 10 rubrici fiecare. La 3000 de semnaturi necesare este nevoie de 60000 min, adica 1000 de ore. Pentru ceilalti 4x3000, cate 10 minute folosite pentru convingere si refuz = 120000 min=2000 ore. La un timp de 2 ore pe zi, intre 17.30-19.30 ca sa nu deranjezi foarte tare in zilele de lucru si cate 4 ore sambata si duminica, pentru intervalul lasat de legiuitorul neancorat in realitate, rezulta aprox. 182 de ore disponibile, in care sa te deplasezi, sa obtii semnaturile necesare. Cati oameni ar fi necesari cu o acoperire de 4-6 ore pe saptamana sa se ofere voluntar pentru vreo 7 saptamani? 100, 200, 300 de oameni. Oricat ai fi de stimat si cunoscut, nici cea mai puternica fundatie, ONG din Cluj n-ar putea sa-ti ofere un asemenea ajutor. Datele sunt cu totul aproximative pentru ca am un exemplu real: intr-o duminica frumoasa de toamna, intre 11.00 si 13.00, impreuna cu sora, fiica mea si o colega de-a ei am obtinut 3(trei) semnaturi si vreo 44 de refuzuri."

Vrea să dea Guvernul şi Preşedinţia în judecată
În final, Buzechi arată că vrea să acţioneze în judecată instituţiile răspunzătoare pentru haosul legislativ din domeniu. „Daca se gaseste un avocat dezamagit si el de ceea ce mi s-a intamplat mie si celor care au dorit sa candideze absolut independenti si este dispus sa ma ajute voluntar, intentionez sa dau in judecata institutiile de mai sus. Singur nu pot si nu cunosc procedurile. Despagubirea solicitata este egala cu banii obtinuti de parlamentarii absenti pe 2012." „In final "multumesc din inima" partidelor, guvernului Tariceanu, comisiei juridice din vechiul parlament", "multumesc" pentru inconsecventa actualului prim-ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta, Parlamentului pentru "crearea conditiilor" in ce priveste respectarea Constitutiei: dreptul de a fi ales. Multumesc" de asemenea Curtii constitutionale si Avocatului poporului pentru "vegherea permanenta" la respectarea Constitutiei si a drepturilor cetatenesti. Nu pot sa nu-i "multumesc" Presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu care prin promulgarea legilor care reglementeaza alegerile parlamentare, a dat girul domniei sal", încheie Buzenchi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite