Un câştigător de Emmy a primit la Cluj un rinichi compatibil 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compozitorul Dan Pârvu (42 de ani), cel care a scris muzica pentru filmul „Lumea văzută de Ion B.“, câştigătorul premiului Emmy în 2010 la categoria "Arts Programming”, a primit, astăzi, un rinchi nou, de la o persoană care nu îi este rudă.

Operaţia de transplant are loc la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR) şi este coordonată deprofesorul Mihai Lucan. „Şansa ca de a avea o compatibilitate imunologică perfectă între două persoane care nu sunt rude este de 1 la 8  milioane. Practic, pacientul acesta are o şansă unică de a primi un rinichi, ca şi de la un frate geamăn, neunivitelin. În cariera mea nu am mai întâlnit, până acum, o astfel de compatibilitate“, a  spus doctorul Mihai Lucan, directorul medical al ICUTR.

Donatorul este un bărbat de 43 de ani, din Oradea, care a intrat în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular cerebral. „Din păcate, viaţa lui nu a putu fi salvată, dar prin gestul familiei au putut fi salvate încă trei vieţi. Prelevarea s-a făcut în cursul nopţii. Au fost două echipe de prelevare, una de la Cluj, condusă de doctorul Silviu Moga şiuna de la Bucureşti, pentru prelevarea ficatului”, a precizat Adrian Bărbos, medic primar ATI, în cadrul ICUTR.

Cel care a avut şansa de 1 la 8 milioane de a primi un rinichi de la o persoană neînrudită cu o compatibiliate atât de mare este Dan Pârvu, cel care a compus muzica filmului „Lumea văzută de Ion B.“. Filmul, o producţie a HBO Românnia, a luat premiul Emmy în 2010 la categoria "Arts Programming”. 

Am făcut muzica în 12 zile, am lucrat 18 ore pe zi, a fost ca la balamuc”, a declarat Dan Pârvu.  „Mă rog şi pentru ceilalţi care aşteaptă un rinichi să aibă alecaşi noroc pe care l-am avut eu“, a spus compozitorul înainte de intrarea în operaţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite