Un camion de medicamente expirate, găsite la Sensiblu după îmbolnăvirea unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La o singură farmacie Sensiblu s-au găsit peste două sute de medicamente expirate
La o singură farmacie Sensiblu s-au găsit peste două sute de medicamente expirate

Zece farmacii din Cluj-Napoca ale lanţului naţional Sensiblu deţineau peste şase sute de kilograme de medicamente expirate. În ultima zi a anului, un copil s-a îmbolnăvit şi a fost internat în spital din cauza laptelui praf comercializat de una dintre farmacii.

Citeşte şi

Sensiblu va concedia persoanele responsabile de expirarea medicamentelor

Scuza pentru kilogramele de medicamente expirate: „Situaţia este fără precedent în istoria Sensiblu”

Inspectorii comisariatului au depistat neregulile în urma unei sesizări venite de la o proaspătă mamă, care a fost nevoită să-şi interneze copilul în spital din cauza laptelui expirat comercializat de farmacia Sensiblu din cartierul Mănăştur.

Potrivit directorului CJPC Cluj, laptele praf achiziţionat era expirat de patru luni. Farmacia a fost amendata cu 20.000 de lei. Astăzi, inspectorii au anunţat că, în total, la cele zece farmacii Sensiblu din Cluj-Napoca au fost descoperite nu mai puţin de 675 de kilograme de medicamente expirate

Este enorm! Imaginaţi-vă în carne cât înseamnă atâtea kilograme, să nu mai vorbim de medicamente, care sunt uşoare”, ne-a declarat Mircea Radu, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj. Acesta a admis că respectiva cantitate poate încăpea foarte uşor într-un camion.

„În urma controlului declanşat după ce am descoperit că o farmacie vindea lapte praf expirat, am descoperit la zece farmacii aparţinând lanţului naţional Sensiblu o cantitate de 675 de kilograme de medicamente expirate. Aceste medicamente nu fuseseră ridicate şi distruse”, a spus Radu.

În cele din urmă, medicamentele expirate au fost ridicate şi duse la incinerator în vederea distrugerii de către o firmă specializată. Potrivit şefului CJPC Cluj, mai multe cutii de lapte praf au fost vândute înainte de Anul Nou, deşi erau valabile până în octombrie 2009

Sensiblu dă vina pe un angajat 

"Sensiblu îşi cere scuze pentru vânzarea unui produs neconform. Inspectorii OPC au efectuat un control în trei farmacii Sensiblu. Doar în farmacia din cartierul Mănăştur aceştia au prezentat delegaţia/ordinul de deplasare, conform legii. Această farmacie a fost amendată cu suma de 20.000 de lei pentru vânzarea unei singure cutii de lapte praf cu termen de valabilitate depăşit.

Această situaţie regretabilă a fost cauzată de o eroare umană: una dintre angajate a eliberat din greşeală produsul respectiv. Persoanele care se fac vinovate vor fi sancţionate", se arată într-un comunicat al farmaciei.

Compania susţine că a respectat legislaţia 

În ceea ce priveşte produsele expirate, considerate "deşeuri", se subliniază că acestea au fost predate firmei de colectare, la solicitarea Sensiblu.

"Sensiblu are contract pentru ridicarea produselor expirate din farmacii cu SC Eco Fire Sistem SRL din Constanţa. Deşeurile din farmacii au fost ridicate de către SC IF Technologies din Cluj, în baza împuternicirii nr. 338/2009 pe care o are din partea SC Eco Fire, şi la solicitatea acestora", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în farmaciile Sensiblu produsele cu termen de valabilitate depăşit sunt depozitate, ambalate şi etichetate conform legii, în cutii de carton. 

"Acestea sunt depozitate în spaţiu separat, în afara zonei accesibile clienţilor, şi nu intră în contact cu produsele pentru vânzare. Mai mult de jumătate din cantitatea colectată din farmaciile din Cluj reprezintă ambalajele de plastic, hârtie şi fiolaj. Sensiblu consideră că a respectat legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte depozitarea, colectarea şi distrugerea produselor farmaceutice", au mai precizat reprezentantii Sensiblu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite