UN AVION MIG S-A PRĂBUŞIT LA CÂMPIA TURZII! Pilotul şi copilotul au murit! Vezi un reportaj video cu piloţii şi ultima fotografie a avionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul s-a prăbuşit pe câmp, lângă case. Foto: Caius Raţiu
Avionul s-a prăbuşit pe câmp, lângă case. Foto: Caius Raţiu

Un avion MIG s-a prăbuşit în urmă cu puţin timp lângă comuna Călăraşi (judeţul Cluj), în apropiere de o unitate militară din Câmpia Turzii. În urma impactului cu pământul, pilotul şi copilotul au decedat.

UPDATE 16.20: Parchetul Militar Cluj investighează cauzele prăbuşirii aeronavei MiG

Parchetul Militar Cluj a început o investigaţie privind cauzele prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer în apropiere de Câmpia Turzii, un procuror militar deplasându-se la faţa locului, potrivit unei informaţii a Ministerului Public. Prim-procurorul militar adjunct al Parchetului Militar Cluj, Ioan Mora, a declarat că un procuror militar se află la locul accidentului pentru a cerceta cauzele şi împrejurările prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer.

"Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a declanşat o anchetă privind cauzele şi împrejurările prăbuşirii aparatului MiG 21 Lancer, iar un procuror militar se află la faţa locului. S-a luat legătura cu Institutul de Medicină Legală Cluj, unde se va face autopsia celor doi piloţi decedaţi, dar şi cu Poliţia şi Jandarmeria pentru a asigura perimetrul zonei în care a avut loc accidentul aviatic", a spus Mora. El a precizat că acest accident este cercetat şi de o comisie a Ministerului Apărării Naţionale.

FOTO EXCLUSIV: Ultima poză a avionului care s-a prăbuşit. Foto: Bogdan Pop (http://www.photoavia.net)

Ultima poza cu pilotii

UPDATE 16.00: „Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate“, se arată într-un comunicat al MaPN.

UPDATE 15.30: Cei doi piloţi au evitat dezastrul, manevrând aeronava peste două case, prăbuşindu-se în apropiere, pe câmp.

image

Adrian Brad, în vârstă de 22 de ani, a auzit bubuitura şi s-a deplasat în grabă la faţa locului, însă nu a mai putut ajuta pilotul şi copilotul.

Maria Pop, martor ocular şi cea care a efectuat apelul de urgenţă, a văzul totul. „Am văzut cum avionul s-a înclinat şi a trecut peste casă. A retezat pomii şi a stricat gardul, apoi s-a prăbuşit“, ne-a spus localnica.

La faţa locului, perimetrul de circa 200 de metri a fost împrejmuit.

UPDATE 15.00: Avionul se pregătea de aterizare. În urma impactului cu solul, avionul a explodat şi s-a făcut scrum, rămăşiţe ale acestuia regăsindu-se pe o porţiune de câteva sute de metri.

MIG-ul aparţinea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Foto: Radu Neag

UPDATE 14.30: În incident au fost implicaţi căpitanul comandor Laurenţiu Chiriţă, pilot cu experienţă, care avea un copil de 7 ani şi Sorin Avram.          

Căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Acesta este considerat unul dintre cei mai buni piloţi militari români, el pilotând numeroase tipuri de avioane de vânătoare, precum Gripen-ul în Suedia, Eurofighter-ul în Italia. Pregătirea şi-a desăvârşit-o în Statele Unite ale Americii.

Laurenţiu Chiriţă

De asemenea, Chiriţă a fost unul dintre puţinii piloţi români care a realizat un zbor la nivel supersonic la bordul unei aeronave F16, din ultima generaţie. Cãpitanul comandor a condus misiunea Baltica 2007, de asigurare a spaţiului aerian al Ţărilor Baltice în ceea ce priveşte poliţia aeriană a zonei şi a participat la mai multe misiuni comune cu Air Force One. A absolvit cursurile Universităţii Aeriene USAF, Colegiul de Comanda şi Stat Major in 2006, unde a făcut şi masterul.

Comandorul era căsătorit şi avea un băiat de 7 ani.

Locotenentul comandor Sorin Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21.

Sorin Avram

Era căsătorit şi avea un copil.

***

Prin ordin al ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, mâine, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin Avram.

UPDATE 14.00: Autorităţile urmează să anunţe familiile celor doi piloţi, potrivit procedurilor militare.

În cadrul unui reportaj postat pe site-ul Forţelor Aeriene Române în 2007, mai mulţi piloţi îşi doreau ca după fiecare misiune să ajungă cu bine acasă. Comandorul Laurenţiu Chiriţă: „Îmi doresc să fim sănătoşi“:

UPDATE 13:50 Ioan Racoltea, primarul Comunei Călăraşi, a declarat că avionul s-a prăbuşit în jurul orei 12.30, în apropiere de locuinţele oamenilor.

UPDATE 13:45 Avionul prăbuşit este un MIG 21 Lancer cu dublă comandă.

accident mig

Avioanele MIG sunt aparate de luptă sovietice.

Cel mai recent accident aviatic al unui MIG 21 Lancer, soldat cu victime, a avut loc în 22 noiembrie 2006, când o aeronavă aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii s-a prăbuşit în localitatea arădeană Beliu.

În 26 august 2004, două avioane de vânătoare Mig 21 Lancer, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, s-au ciocnit în timpul unui exerciţiu aerian de interceptare. Cele două aparate s-au prăbuşit în apropiere de Târgu Mureş, unul în comuna Cristeşti, iar un altul în gospodaria unui sătean din Feldioara. Piloţii militari au reuşit să se catapulteze, dar 3 persoane au fost rănite la sol.

Un alt accident s-a produs pe 25 septembrie 2003, când un avion militar de tip MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în satul Clujean Viişoara. Aparatul a fost distrus în totalitate, iar pilotul a murit. Pe 21 februarie 2002, un avion de luptă MIG 21 Lancer, aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti, s-a prăbuşit într-un lac piscicol din apropierea municipiului Călăraşi. Pilotul aflat la manşa aparatului şi-a pierdut viaţa.

Revenim cu detalii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite