Un arhitect clujean a ameninţat că se va lega de un copac pentru a împiedica tăierea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Război între un arhitect clujean şi proprietarul unei clinici particulare din Cluj-Napoca. Arhitectul Flavius Muntean a împiedicat, sâmbătă, tăierea unui copac de pe strada Neagră, după ce a făcut presiuni asupra proprietarului terenului şi după ce a chemat presa. În replică, proprietarul terenului a precizat că are acordul Primăriei pentru tăierea copacului.

Proprietarul Policlinii Salvosan Ciobanca de pe strada Victor Babeş a fost împiedicat astăzi să taie un tei, după ce arhitectul clujean Flavius Muntean a făcut un adevărat scandal şi a ameninţat că dacă lucrările de tăiere vor continua se va lega de copac. Acesta l-a acuzat pe Petrică Ciobanca, fiul proprietarului clinicii, că nu are autorizare pentru tăierea copacului situat pe strada Neagră la numărul 1. În replică, Ciobanca a arătat un document semnat de directorul tehnic din cadrul Primăriei Cluj-Napoca prin care i se permite tăierea copacului.



„Lucrurile se întâmplă în mod ilegal. Anul trecut domnul Ciobanca  a cumpărat un spaţiu, fostul foişor al pompierilor. Strada aceasta se chema strada Neagră pentru că aici au fost foarte multe incendii, a fost prima cazarmă de pompieri din Cluj, din zona aceasta se vedea orice incendiu. Această clădire este privată, toată curtea este proprietatea Primăriei. Domnul Ciobanca a intrat în posesie şi sub un scenariu meschin şi-a spus că împuşc doi iepuri dintr-o lovitură. Aici concesionez şi fac locuri de parcare. Posibil să facă acest lucru, dar în baza unui proiect avizat, dar nu aşa cu şpagă pe sub mână, ci în nişte condiţii, la comisia de urbanism, să te reprezinte un arhitect", a declarat Flavius Muntean.

„Domnul primar dacă ar ştii ce copac este ăsta şi vor să-l taie. Este un tei foarte vechi, potrivit specialiştilor. Tot ce s-a făcut aici s-a făcut ilegal, fără autorizaţie de construire. Lucraţi fără autorizaţie, mi-a răspuns că este proprietatea lui şi face ce vrea. Erau copaci, vie, vegetaţie, într-un oraş care urlă după spaţii verzi. Acuma este numai moloz", a mai precizat Muntean.

Document de la Primărie prin care se autorizează tăierea copacului

Petrică Ciobanca a arătat presei un document semnat de oficialii Primăriei Cluj-Napoca în care se precizează că tăierea copacului este permisă numa în condiţiile în care se vor planta alţi arbori sau arbuşti ornamentali.



„Urmare a verificărilor efectuate la faţa locului vă comunicăm că suntem de acord să efectuaţi în regie proprie lucrările de toaletare a arborilor, respectiv de tăierea teiului aflat în declin fiziologic de pe terenul închiriat de către societatea dumneavostră. Menţionăm faptul că în perioada optimă de plantare veţi planta alţi arbori sau arbuşti ornamentali pentru menţinerea echilibrului vegetal", se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca către Policlinica Salvosan Ciobanca.

Arhitectul clujean a mai precizat că acel document a fost emis în condiţii suspecte. „Pentru mine, metaforic vorbind, este o crimă. Acel document pe care îl au dânşii este unul oficial, nu suspectez în ce condiţii s-a dat. Această toaletare s-a făcut cu toate acordurile, şi de la mediu? Acest copac este periculos, chiar afectează? Se vede clar că este un interes meschin. Au profitat de faptul că este sâmbătă, nu eram acasă şi s-au apucat de tăiere", a mai precizat arhitectul.

„Avem aici hârtia experţilor de la Primărie, cu absolut tot ce avem nevoie, au venit, au făcut expertizele. Având în vedere că pe foaie scrie tăiere, vom proceda corespunzător. Se consideră că acest copac reprezintă un pericol. Noi până acuma am plantat peste 100.000 de copaci, noi nu vrem să distrugem natura. Domnul arhitect este un pic mai sensibil. De foarte multe ori am avut probleme cu dânsul. Nu vrem să avem probleme", a declarat Petrică Ciobanca, fiul proprietarului Policlinicii Salvosan.



Acuzele merg şi mai departe: „Policlinica de pe Victor Babeş funcţionează ilegal"

Acuzele lui Flavius Muntean nu s-au oprit aici. Acesta a precizat că nici Policlinica Salvosan Ciobanca nu ar funcţiona în condiţii de legalitate. „Această clădire o suspectez că nu are autorizaţie legală. Voi solicita prin instanţă demolarea ei. E un lucru la care m-am gândit astăzi. E un război mare, pe care nu mi l-am dorit, vroiam să rezolvăm amiabil", a precizat Muntean.

Petrică Ciobanca s-a arătat foarte uimit de asemenea afirmaţii, declarând că dacă clinica nu ar avea autorizaţie nu ar exista. Clinica are toate autorizaţiile necesare, dacă nu le-am avea, nu mai era construită la ora actuală. Pot demonstra oricând", a precizat Ciobanca.

Potrivit lui Ciobanca, tăierea teiului va avea loc sâmbătă viitoare.

image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite