FOTO Un afgan îşi vinde bijuteriile la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuterii afgane la Cluj
Bijuterii afgane la Cluj

Comercianţi de pietre preţioase şi semipreţioase din India, Germania, Ungaria, Afganistan şi România îşi vând podoabele la un târg clujean deschis până în Ziua de Florii

Când auzim „Afganistan", primul gând se îndreaptă spre război, soldaţi români ucişi în ambuscade şi moarte. Însă un comerciant de acolo, stabilit în Germania, vrea să schimbe această percepţie despre ţara sa natală. A venit la Cluj-Napoca la un târg de bijuterii pentru a le vinde româncelor podoabe purtate de femeile afgane.  Îl cheamă Salim Seleman şi firma sa poartă numele celebrului navigator veneţian din secolul al XIII-lea, Marco Polo. „I-am zis aşa în amintirea tatălui meu care a avut o firmă cu acelaşi nume", povesteşte Salim Seleman.

Magazin în Germania, atelier în Afganistan

Afganul locuieşte de câţiva ani în Germania, la Düsseldorf, unde are un magazin de bijuterii. Acolo vinde podoabele create în atelierul fratelui său din Afganistan. „Mica fabrică din Afganistan are zece oameni. Prin crearea acestor locuri de muncă am vrut să-i ajut pe oamenii de acolo să-şi găsească un job", explică neamţul prin adopţie.

Bijuterii afgane la Cluj

Bijuteriile afganului

El nu a mai fost niciodată în România. Ideea i-a venit după ce a întâlnit organizatorii acestui târg clujean, Chic Bijoux şi A M Industries, la o manifestare similară din Ungaria. Nu ştie dacă bijuteriile lui vor fi pe placul româncelor. Doar speră. Ca să poată face vânzare. „Sper să le placă femeilor de aici. Deocamdată au venit, s-au uitat, au întrebat şi...atât", spune Salim Seleman, în prima zi de târg, la „Transilvania Jewellery Show", desfăşurat până duminică inclusiv, ziua de Florii, la Expo Transilvania.

Lapis, piatra femeilor afgane

Reprezentantele sexului frumos din ţara sa natală poartă coliere şi diverse bijuterii confecţionate dintr-o piatră semipreţioasă numită Lapis. Piatra e de un albastru intens. „Femeile afgane poartă fie coliere din lapis, fie bijuterii antice", afirmă comerciantul.

Un astfel de colier costă, în funcţie de mărimea pietrelor, lungime şi modul în care sunt prelucrate pietrele, de la 160 de euro (688 de lei) la chiar 490 de euro (2107 de lei). Colierul de 490 de euro conţine şi bucăţi de jad. Însă, cea mai scumpă podoabă pe care a adus-o e un colier de 600 de euro, dintr-o piatră semipreţioasă de culoare roz numită rodocrozit. Specialiştii în semipreţioase spun că rodocrozitul e o piatră recomandată ca protecţie împotriva gândurilor negative şi a eşecurilor în amor.

Ce zic clujencele

Doamnele şi domnişoarele ce au vizitat târgul de bijuterii au avut vorbe de laudă despre marfa afganului. „Ce vinde el este de calitate. Am mai fost la astfel de târguri în străinătate. Are produse bune şi mă refer atât la pietrele din coliere, cât şi materialele folosite pentru crearea lor cum ar fi închizătorile. Îmi voi lua un colier de la el", este de părere Livia David, o clujeancă în vârstă de 57 de ani.

La târg, ajuns la ediţia a şasea, participă circa 20 de expozanţi din Ungaria, Germania, India, Afganistan şi România. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele: de la 6 lei pentru o brăţară, 75 de lei pentru o pereche de cercei cu deja obişnuitele pietre Swarovski şi până la mii de lei pentru un colier din pietre semipreţioase.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite