Cluj: Un IQ scăzut nu te condamnă la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cluj a avut loc, astăzi, primul târg de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Unsprezece fime clujene au oferit locuri de muncă pentru cei cărora le este mai greu să se angajeze, din cauza deficienţelor.

„Aproape 100 de persoane cu dizabilităţi au venit, astăzi la târg“, a declarat Emilia Ispas, managerul de proiect. Cei interesaţi să îşi găsească un loc de muncă trebuie să treacă peste barierele ridicate de prejudecăţi. „De obicei, aceste bariere cad, atunci când angajatorii se întâlnesc faţă în faţă cu potenţiali angajaţi, văd ce anume pot şi ce nu pot aceştia să facă. Acesta a fost şi scopul târgurilor organizate de noi, să punem firmele şi persoanele cu dizabilităţi faţă în faţă“, a mai spus Emilia Ispas. Firmele clujene care au decis să participe la acest târg au oferit locuri de muncă într-o patiserie, într-o fabrică de pâine, într-un ateliere auto, într-o tipografie sau într-un atelier de asamblare de mobilier sau supermarketuri. „Se pot găsi locuri de muncă şi pentru persoanele cu IQ scăzut, atâta vreme cât munca este una simplă, repetititvă, nu presupune operarea de maşini complicate“, a mai spus organizatorul.

Petru Darabont are 25 de ani. A reuşit să termine opt clase, iar până acum spune că a mai avut locuri de muncă. „Am fost zugrav, am cărat morţi, am pictat icoane, am lucrat într-un cămin de bătrâni. Am lucrat la negru“, spune Petru, aşteptând la coada fomrată la una dintre firmele prezente la târg. Petru spune că a venit să îşi găsească un loc de muncă legal, pentru că se gândeşte şi la pensie.

Facilităţi pentru angajatori

Potrivit legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea pot munci, pot obţine un venit prin muncă şi pot contribui la bunăstarea lor şi a familiei lor. Potrivit statisticilor, doar 11% dintre persoanele adulte cu dizabilităţi care au capacitatea de a munci au un loc de muncă. În Europa, rata angajării acestor persoane variază între 20% (Polonia) şi peste 50% în ţări precum Germania, Austria şi Belgia. În România, legea prevede că angajatorii cu mai mult de 50 de angajaţi au obligaţia de a avea pe statul de plată cel puţin 4% din numărul de angajaţi persoane cu handicap. Firmele care refuză acest lucru trebuie fie să plătească o taxă lunară către bugetul de stat, fie să cumpere produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate. În plus, cei care angajează persoane cu handicap, primesc subvenţii şi li se decontează anumite chletuieli.

Bani europeni pentru persoane cu handicap

Târgul de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale face parte dintr-un proiect European cofinaţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul final al proictului este intergrarea pe piaţa muncii a 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale. Până acum, au fost organizate déjà şase târguri în toată ţara, din 12 câte vor fi la final.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite