Ultima modă în amenajarea grădinilor la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii sunt interesaţi de spaţiile verzi care necesită timp şi resurse minime pentru întreţinere. O firmă din Ungaria a amenajat la Târgul „Transilvania Prima Garden“ o grădină pentru întreţinerea căreia sunt necesare resurse minine şi în care nu se folosesc energii convenţionale.

Curtea complexului expoziţional „Expo Transilvania“ s-a transformat azi într-o mic rai. Zeci de specii de plante, de la căpşuna permanent roditoare, până la bulbi şi arbuşti sau plante ornamentale pot fi cumpărate de clujeni la preţuri promoţionale în cadrul Târgului „Transilvania Prima Garden“.

Grădina „ecologică”, care necesită resurse minime de întreţinere este ultima tendinţă în domeniu. Propunerea vine din partea unei firme de profil din Budapesta, care a amenajat la târg o grădină cu plante extrem de rezistente, în care atracţia principală este o baltă, care poate fi folosită şi ca piscină.

„Abia acum am pus apa, de aceea nu este curată. Am folosit un anumit un anumit tip de piatră şi tehnică, astfel încât ea să rămână întototdeauna curată. Ceea ce am construit aici e minimalist, însă pe o suprafaţă mai mare, balta poate fi folosită şi pe post de piscină. Astfel, nu se folosesc nici soluţii chimice, pentru curăţarea acesteia”, a declarat Boros Tamas, reprezentantul firmei maghiare Borsi Kert.

Grădini rustice

Acesta a precizat că grădina se bazează pe resursele naturii, iar pentru întreţinerea ei nu se folosesc energii convenţionale. Pentru amenajarea unei grădini „eco“ se folosesc pietre, frunze, dar şi plante extrem de rezistente, precum Cryptomeria (n.r. o specie de conifere) sau jneapănul. „În Europa, este ultima tendinţă în domeniu. Astfel de amenajări încep să devină populare şi la noi“, a mai spus Boros Tamas.

Potrivit lui Tamas preţul amenajării unei grădini „eco“ poate ajunge la aproximativ 1.800 de euro.

Grădinile de tip rustic sau semirustice sunt cele mai căutate în rândul clujenilor, susţine Adela Georgescu, directorul de vânzări al Nea Garden.

„În grădinile semirustice se combină piatra cu pietrişul, formele tunse cu cele lejere. Petele de culoare sunt date de flori, cum ar fi jardinierele în piatră, care dau un soi de veselie, îndulcesc grădina“, a explicat Adela Georgescu.

Programul târgului

În cadrul târgului de floricultură şi grădinărit de la Expo Transilvania îşi comercializează produsele 33 de firme, dintre care 11 sunt din Ungaria. Târgul este deschis zilnic între orele 11.00 şi 19.00, iar duminică între orele 10.00 şi 18.00.

Preţuri practicate la târg
Produs            Preţ
Pietriş            32 lei/sac
Garofiţe          8 lei
Gazon            25 lei-mp
Magnolii        119 lei
Panseluţe        2,5 lei
Muşcate         6 lei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite