UTCN a „înghiţit“ Universitatea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din sediile principale ale UTCN
Unul din sediile principale ale UTCN

Universitatea de Nord din Baia Mare a intrat în componenţa celei clujen şi s-a transformat într-o secţie condusă de un prorector.

Anul universitar 2011-2012 a început ieri cu un anunţ neaşteptat: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a absorbit Universitatea de Nord din Baia Mare, instituţie la care învaţă 5.400 de studenţi. Tot ieri, Senatul UTCN s-a întrunit în şedinţă extraordinară ca să aprobe în unanimitate fuziunea prin absorţie cu universitatea maramureşeană.

Hotărârea a fost trimisă ministrului Educaţiei pentru acordul final. Universitatea din Baia Mare a fost transformată într-o secţie a UTCN şi va fi condusă de un prorector care va avea atribuţii administraţive, Cât priveşte cele patru facultăţi existente la Baia Mare - de inginerie, resurse minerale şi mediu, litere şi ştiinţe - ele nu vor fi desfiinţate. Statutul lor va fi discutat în perioada următoare, mai ales că cele două universităţi au şi specializări comune.

„Sunt prea multe universităţi în România"

Absorţia acestei universităţii băimărene nu trebuie privită ca pe un experiment. „Nu e un experiment, ci o schimbare, iar modificările vor fi văzute la anul în clasamentele universitare internaţionale. Există prea multe universităţii în România. Acesta e viitorul, al absorţiilor universitare. Trebuie să construim ceva  util pentru nord-vestul Transilvaniei", afirmă rectorul UTCN, Radu Munteanu.

Potrivit rectorului clujean, în realizarea acestei fuziuni a cântărit mult faptul că majoritatea profesorilor de la universitatea băimăreană sunt oameni formaţi la Cluj, că instituţia are o bază materială foarte bună, dar şi o şcoală de matematică notabilă cu o activitate de cercetare performantă. Alt argument au fost proiectele de cercetare comune pe care cele două instituţii le desfăşoară.

Între acestea au existat relaţii de colaborare şi parteneriate încă din 1984 când Universitatea de Nord Baia Mare era Institut de Învăţământ Tehnic.

Rectorul Universităţii de Nord Baia Mare, Dan Călin Peter, spune că această fuziune e o şansă de a deveni mai mari şi mai puternici. „Universitatea de Nord Baia Mare va fi o secţie a Universităţii Tehnice şi va fi condusă de un prorector care va avea atribuţii administrative. Între cele două universităţi se va semna un act de fuziune şi se vor stabili punctual o serie de clauze. Universitatea de Nord din Baia Mare nu va mai avea Senat, ci un anumit număr de reprezentanţi în cadrul Senatului UTCN", explică Dan Călin Peter.

Ieri în Timişoara

Universitatea Politehnică din Timişoara (UPT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara au anunţat, în lunia iunie, că au decis să fuzioneze. Hotărârea a fost luată în urma votului Senatelor celor două instituţii, iar în urmă cu aproape trei luni, au constituit, sub preşedinţia rectorului UPT Nicolae Robu, primul Consorţiu Universitar din România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite