Cluj: UPDATE Un dentist clujean şi-a terorizat pacienţii: le-a scos dinţii fără a le da tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: UPDATE Un dentist clujean şi-a terorizat pacienţii: le-a scos dinţii fără a le da tratament
Cluj: UPDATE Un dentist clujean şi-a terorizat pacienţii: le-a scos dinţii fără a le da tratament

Dentistul Alexandru Varga, absolvent al Facultăţii de Stomatologie din Cluj, şi-a ţinut pacienţii în agonie după ce le-a scos dinţii fără a le mai prescrie un tratament care să implice şi administratea de anestezice, relatează publicaţia britanică Basingstoke Gazette.

UPDATE 2: Medicul Alexandru Varga va fi supus unei investigaţii a Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj. "Sancţiunea pe care a primit-o în Anglia este foarte gravă. Tocmai de aceea, vom căuta să luăm legătura cu autorităţile de acolo, pentru a afla exact care este situaţia. Şi noi vom demara o anchetă, chiar l-am invitat pe medicul Alexandru Varga să ne explice exact ceea ce s-a întâmpla", a declarat prof.dr. Radu Câmpean, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Cluj.

UPDATE: Conducerea Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie a transmis un comunicat: „Facultatea îşi asumă responsabilitatea pentru calitatea pregătirii profesionale a studenţilor, respectiv a absolvenţilor ei. Conform legislaţiei în vigoare, facultatea nu are, însă, nici o responsabilitate în ceea ce priveşte exercitarea profesiei ulterioare a medicilor. Abaterile disciplinare şi profesionale nu sunt în responsabilitatea formatorului, ele revenind autorităţii profesionale din domeniu, care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul de faţă, este Colegiul Medicilor Dentişti şi Ministerul Sănătăţii, cu implicarea, în funcţie de context, a angajatorului. În consecinţă, considerăm că asocierea numelui facultăţii cu evenimentele menţionate în articolul respectiv, este neavenită şi irelevantă“, se precizează în documentul semnat de decanul Alin Şerbănescu

Potrivit publicaţiei britanice, printre victimele medicului Alexandru Varga se numără un copil de şase ani şi o femeie, pe care acesta i-a ignorat atunci când l-au implorat să le administreze medicamente anestezice. Dentistul care practica stomatologia la Centrul din Franklin Avenue, Tadley, încurca de asemenea evidenţele pacienţilor săi, motiv pentru care o dată nu a reuşit să recomande tratamentul adecvat pentru patru dintre clienţii săi.

Audiat de o comisie

În faţa unei comisii de audiere disciplinară din Londra, reprezentantul corpului stomatologilor profesionişti, David Bradly, a acuzat conduita profesională a medicului Varga, arătând că acesta a uitat să-şi trateze şase dintre pacienţi pe o perioadă două luni. Femeia, intitulată sugestiv Pacientul Unu, l-a văzut pe medic în 22 mai 2008, moment la care acesta i-a extras un dinte. Înainte de începerea procedurilor medicale, dentistul Varga nu i-a explicat femeile ce opţiuni are şi apoi nu i-a administrat nici calmante sau anestezice pentru durere. La mai puţin de o lună, doctorul Varga l-a tratat pe Pacientul Doi, caz în care, de asemenea, a uitat să menţioneze că acesta putea cerere anestezie. În cazul celui de-al doilea pacient medicul a uitat, de asemenea, să facă o radiografie pentru acurateţea intervenţiei, mai notează Basingstoke Gazette.

Fără remuşcări

David Bradly a mai spus că "în timpul tratamentului, medicul nu a avut niciun fel de remuşcare faţă de Pacientul doi care îi spunea că are dureri mari" Părinţii unui copil în vârstă de şase ani, denumit Pacientul trei, s-au plâns atunci când Varga nu a fost în stare să întocmească un tratament şi pentru că nu le-a spus că nu va folosi anestezic local în timpul intervenţiei. Preşedintele Tribunalului, Martyn Green, a spus că lacunele medicului român "au fost numeroare, repetate, şi de lungă durată" şi că Varga ar trebui suspendat de la practicarea stomatologiei pentru un an. Tot Green a mai spus că Varga a dat dovadă de deficienţe fundamentale în comunicarea şi apropierea efectivă faţă de pacienţii săi. "Eşecul său de a ţine o evidenţă optimă şi standardele sale generale în tratarea clienţilor indică lipsuri care necesită atenţie şi îmbunătăţiri substanţiale", a mai motivat preşedintele instanţei.

Suspendat pe timp de un an

Comitetul stomatologilor profesionişti l-a suspendat pe Varga dintre medicii dentişti pentru 12 luni. Alexandru Varga, este un medic dentist român, care a absolvit în 1999 Universitatea de Stomatologie din Cluj Napoca. Pe parcursul celor trei zile de audieri acesta nu a confirmat, dar nici infirmat acuzele aduse. Publicaţia citată crede că medicul s-a întors în România după ce a părăsit centrul de practică Tadley, în iulie 2008.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite