Cluj: UPDATE / Patronul clubului CFR, Paszkany Arpad, judecat pentru şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: UPDATE / Patronul clubului CFR, Paszkany Arpad, judecat pentru şantaj
Cluj: UPDATE / Patronul clubului CFR, Paszkany Arpad, judecat pentru şantaj

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Paszkany Arpad, patronul clubului CFR. Acesta va fi judecat pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi şantaj.

UPDATE: Paszkany a fugit din ţară

STENOGRAME Paszkany, apropiatul infractorilor de la "Gazeta"

Anchetatorii menţionează că, în perioada 2004-2006, Paszkany a susţinut financiar un grup infracţional, condus de Liviu Man, directorul Trustului “Gazeta”, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţilor aparţinând trustului.
Conform DIICOT, Paszkany cunoştea componenţa grupului şi modul de operare şi a folosit  publicaţiile lui Liviu Man în interes personal  sau al societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de către membrii grupului, respectiv pentru a determina societăţile concurente să facă sau să nu facă anumite activităţi, să renunţe la participarea la licitaţii sau să încheie contracte în scopul de a obţine foloase materiale în scop ilicit.

Avocatul lui Paszkany: "Când o să am cunoştinţă de rechizitoriu, vom face comentarii"
"Din câte ştiu, Arpad Paszkany este plecat din localitate. Eu nu am cunoştinţă de conţinutul trimiterii în judecată a clientului meu. Când o să am cunoştinţă de rechizitoriu, vom face comentarii”, a declarat avocatul omului de afaceri, Călin Todea.

În plus, se arată în comunicatul DIICOT,  în perioada ianuarie - noiembrie 2006, inculpatul a determinat  o campanie denigratoare prin intermediul publicaţiilor trustului Gazeta la adresa unei părţi vătămate pe care  a şi constrâns-o  prin ameninţări să-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 euro,  o suprafaţă de teren de 13.974 de metri pătraţi, situată în municipiul Cluj-Napoca, a cărei valoare de circulaţie era de 400.000 euro. 

Presupus şantaj la adresa lui Iulian Dascălu

Presupusul şantaj de care este acuzat Paszkany Arpad ar fi fost exercitat, afirmă anchetatorii, asupra omului de afaceri ieşean Iulian Dascălu. În 2006, Dascălu s-a înscris la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj, pentru asocierea în vederea realizării unui mall, pe care a şi câştigat-o. La acea licitaţie a participat şi societatea South East Euromentor, reprezentată de Paszkany Arpad. În cele din urmă, contractul a fost adjudecat de Iulius Grup, iar compania reprezentată de Paszkany a depus o contestaţie.

image

Dascălu: "Momentan, mă abţin de la comentarii"
Patronul Iulius Grup, Iulian Dascălu, a dezvăluit că nu ştia despre trimitrerea în judecată a lui Paszkany Arpad. "Am aflat de la dumneavoastră. Momentan, prefer să mă abţin de la orice comentariu pe această temă. Ce am avut de spus, există depus la dosar", a menţionat Dascălu pentru "Adevărul".

Totodată, conform anchetatorilor, după organizarea licitaţiei şi semnarea contractului de asociere dintre Iulius Grup şi Consiliul Judeţean Cluj, societatea părţii vătămate (Iulian Dascălu) a contactat mai multe firme de publicitate pentru a-şi promova proiectul pe care urma să-l finanţeze în municipiul Cluj-Napoca, cu excepţia „Trustului Gazeta”, care publica sistematic articole denigratoare la adresa sa şi a societăţilor pe care le conducea.

Din declaraţiile lui Iulian Dascălu, aflate în rechizitoriu, rezultă că acesta a acceptat încheierea unui contract de publicitate cu trustul „Gazeta”, tocmai pentru  a stopa atacurile îndreptate împotriva lui şi a firmei pe care o administrează. „Pe perioada negocierilor contractului, inculpatul Man a fost «sfătuit» de inculaptul Paszkany să înregistreze orice convorbire cu partea vătămată pentru a putea fi folosită în diverse ocazii împotriva acesteia, în scop de şantaj”, se arată în comunicatul DIICOT.

Înţelegere între Paszkany şi Dascălu

„Mai mult, firma concurentă care a participat la licitaţie, despre care se afirma că aparţine inculpatului Arpad Paszkany, a atacat hotărârea Consiliului judeţean Cluj în contencios administrativ. În schimbul renunţării la acţiunea în instanţă inculpatul Arpad Paszkany a solicitat părţii vătămate (Iulian Dascălu) un teren, situat în vecinătatea mall-ului, pe care  intenţionează să-l folosească pentru baza sportivă a echipei de fotbal pe care o patronează”, menţionează anchetatorii. Terenul în cauză este baza sportivă CUG, cea pe care, în prezent, îşi desfăşoară activităţi echipa de fotbal CFR Cluj (foto jos)


 
„Paszkany a oferit pentru teren suma de 10.000 euro, valoarea reală a acestuia fiind în jur de aproximativ 400.000 euro. În cele din urmă, părţile (Paszkany şi Dascălu – n.red.) au negociat cu un contract de vânzare–cumpărare pentru suprafaţa respectivă în valoare de 250.000 euro, convenind ca plata să se facă în felul următor: 10.000 euro se vor achita de către cumpărător, iar diferenţa, respectiv 240.000 euro, va fi plătită de către cumpărător prin servicii de publicitate pe Stadionul CFR”, se mai arată în comunicatul DIICOT, în care se mai menţionează că „ambele părţi contractante au fost conştiente la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare a terenului că respectivul act nu este altceva decât o manoperă de ascundere a şantajului exercitat de inculpatul Arpad Paszkany asupra părţii vătămate şi pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la modalitatea în care aceasta a fost constrânsă să cedeze terenul respectiv. Acest mod de operare a fost specific grupului infracţional condus de inculpatul Man Liviu Aurel, contractele de publicitate încheiate în urma şantajului având numai rolul de a da o aparenţă de legalitate sumelor încasate de la părţile vătămate”.

image

"Pierderi de milioane de euro"

„Deşi ne aflăm în faţa unei forme atipice de şantaj, de cele mai multe ori ameninţările vizând integritatea fizică a părţii vătămate, în speţă sunt întrunite toate elementele constitutive ale acestei infracţiuni. În cauză, ameninţările (credibile din perspectiva părţii vătămate ) au constat în inducerea unei temeri că inculpatul are pârghiile necesare pentru a bloca investiţiile si pentru a provoca, pe cale de consecinţă,  părţii vătămate, pierderi de ordinul milioanelor de euro”, se precizează în încheierea comunicatului DIICOT.
 
Dosar disjuns din „Gazeta”

În 19 ianuarie 2007, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Liviu Man, Aurelian Grama, Dan Pârcălab, Aurel Mureşan, Dorel Vidican, Anca Cocuţ, Adrian Avarvarei şi Memoranda Onac, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi  şantaj calificat în formă continuată, în dosarul „Gazeta”.
Aceştia, cu toţii parte a trustului de presă „Gazeta”, condus de Liviu Man, erau acuzaţi căau încheiat unele contracte prin şantajarea unor persoane vătămate. ”În anul 2004 inculpaţii Man Liviu Aurel, Grama Aurelian şi Pârcălab Călin Dan au pus bazele unui grup infracţional organizat, în scopul obţinerii, prin şantaj, a unor contracte de publicitate. În concluzie, sprijinirea grupului infracţional s-a realizat de către inculpatul Paszkany Arpad Zoltan prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor aparţinând trustului «Gazeta» şi prin asigurarea spaţiului necesar desfăşurării activităţii editoriale”, mai menţionează anchetatorii.

CITEŞTE AICI COMUNICATUL DIICOT

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite