Cluj: Gabor Adam: „Maghiarii au înţeles că UE nu aduce nici autonomie, nici Ungaria Mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul coordonează Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, care  atrage anual finanţări pentru proiecte legate de multiculturalism, în valoare de 2-300.000 de euro

A început şcoala în Maroc, în limba franceză. A învăţat engleza la birou. Cu româna lucrează curent. Maghiara o ştie de acasă. Acum coordonează programele multiculturale pentru minorităţi la ONG-ul Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală (CRDE).

 „Militam pentru reînfiinţarea universităţii maghiare Bolyai. Am înţeles că nu este momentul potrivit pentru asta”, explică Adam cum a început activitatea voluntară pentru minoritaţi. 

Ulterior, miliardarul Soros l-a recrutat de pe băncile facultăţii. Soros a redus finanţarea la CRDE, iar europenii au susţinut câţiva ani proiectele multiculturale, care au rămas, astăzi, eligibile doar pentru rromi. Adam atrage anual finanţări pentru proiecte legate de multiculturalism în valoare de 2-300.000 de euro.

Schimburi mixte între istorici şi elevi

A organizat schimburi între istorici români şi maghiari, dar şi între elevi din şcoli şi din judeţe cu predare în limbi diferite, despre perioada comună post- belică. „Una dintre consecinţe a fost că elevii maghiari din Secuime au învăţat mai uşor limba română”, explică specialistul. Proiectul a fost stopat, deşi obţinuse semnarea unei variante îmbunătăţite şi extinse la nivelul schimburilor inter-statale, după modelul reconcilierii franco-germane, de către guvernele român şi maghiar.

CRDE va scoate, în curând, în cadrul strategiei de dezvoltare multiculturală a oraşului, un ghid cultural în patru limbi al Clujului.

Proiectele ONG-ului au contribuit şi ele la schimbarea percepţiei românilor faţă de minorităţi. „S-a ajuns azi să se discute, despre un premier minoritar, ce era de neconceput în anii 90”, este conform clujeanului, unul dintre efectele unor ONG-uri de acest fel. Cu toate acestea, încă se fac diferenţe etnice. "De exemplu, rivalitatea echipelor locale Universitatea - CFR este văzută ca una etnică sau retrocedarea proprietăţilor este percepută ca cedare a Ardealului către unguri".

Cât despre veşnicul slogan ne iau ungurii Ardealul, "maghiarii ştiu deja că UE nu aduce nici autonomie, nici Ungaria Mare". Doar autonomia mai poate fi pusă în dezbatere, dar cu diplomaţie. "Vom trăi atât de autonom cât vom negocia cu partea română”, a conchis Gabor Adam.

Profil
născut
Cluj, 25 aprilie 1969
studii
Universitatea Tehnică Cluj
experienţă
Fundaţia Soros, director Centrul de Resurse pt Diversitate Etnoculturală

întrebări
Care este topul urii minoritare?
Mai prost ca maghiarii sunt percepuţi doar rromii de către români. Germanii stau mai bine, pentru că ei se revendică şi ca români.

În cât timp am putea avea un preşedinte minoritar?
Ar mai fi necesari cel puţin încă 20 de ani de acum.

Tema regionalizării de la revista Provincia mai este de actualitate?
Discuţiile serioase sunt evitate. Se discută doar, dar se opresc la luarea deciziei, un parlament local.

De ce aţi propus reducerea la 10 la sută a pragului pentru limba maternă în administraţie, în cadrul proiectului de monitorizare a implementării cartei limbilor minoritare?
Ar avantaja minorităţile mici dispersate, dar şi maghiarii din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite