UDMR a înfiinţat la Cluj-Napoca Consiliul Autonomiei Culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la lucrările de constituire a Consiliului Autonomiei Culturale. Acest Consiliu este o instituţie internă a Uniunii care va folosi învăţământul şi cultura pentru a întări identitatea naţională a minorităţii maghiare.

În discursul său, Kelemen Hunor a precizat că această înfiinţare a Consiliului Autonomiei Culturale era prevăzută în statutul UDMR încă din 2005 când a fost pregătită legea minorităţilor naţionale, care prevede o astfel de instituţie pentru fiecare minoritate.

„Noi am considerat că este importantă o astfel de funcţionare a unei astfel de instituţii interne fiindcă avem nevoie de un for de dialog cu societatea civilă, cu reprezentanţii instituţiilor culturale de învăţământ, academice şi un loc unde ne putem dezvolta, putem formula strategii culturale în domeniul învăţământului, cultural şi ştiinţific. Aşa cum este prevăzut în statutul nostru, era o obligativitate a secretariatului general a conducerii UDMR de  a înfiinţa o astfel de instituţie", a precizat preşedintele UDMR.

În opinia lui Kelemen Hunor „limba şi cultura sunt lucrurile cele mai importante, instituţiile cele mai importante unde se păstrează aceaastă identitate naţională".

„În momentul în care o minoritate naţională doreşte şi crede că identitatea naţională trebuie păstrată şi vrea să întărească această identitate poate să facă acest lucru prin foarte multe instituţii şi mijloace. UDMR militează de 20 de ani pentru acest lucru şi va milita în continuare. Suntem convinşi că dincolo de această dorinţă a comunităţii maghiare din România şi România este mai bogată dacă comunităţile naţionale au posibilitatea de a dezvolta identitatea naţională" a mai precizat preşedintele UDMR.

Întrebat de reprezentanţii presei dacă acest Consiliu va avea vreun rol în a atrage mai multe voturi la alegerile din acest an, Kelemen Hunor a precizat că instituţia nou înfiinţată nu participă la alegerile locale şi nici la cele generale.

„Nu vrem să politizăm activitatea Consiliului şi nu a fost înfiinţată această instituţie cu acest scop. Noi am pregătit demult, am vrut să-l înfiinţăm acum două săptămâni acest Consiliu, dar din cauza agendei mele nu s-a putut. Nu există nicio legătură cu alegerile din acest an", a adăugat Kelemen Hunor.

Consiliul înfiinţat astăzi va fi condus de Szekely Istvan, secretarul-general adjunct al UDMR.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite