UDMR, strânsă cu Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unui final nefericit al proiectului minier de la Roşia Montană, nu i-ar rămâne UDMR decât să îşi plătească un cor de bocitoare.

Consilierul prezidenţial Kovacs-Eckstein Peter a cerut UDMR să îşi exprime poziţia faţă de proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană. Uniunea maghiarilor nu se poate ascunde după deget, zice clujeanul de la Cotroceni, mai ales după ce ministrul Culturii, Kelemen Honor, a dat aviz pentru descărcarea arheologică a sitului de pe masivul Cârnic.

Nu ştiu cât de liniştit doarme ministrul Hunor după acordarea avizului, dar remarc grija unora de a-i face nopţile mai uşoare. La scurt timp după ce a fost anunţată acordarea avizului din partea Ministerului Culturii, au început să curgă, ca la un semn, mailuri de apreciere adresate direct ministrului, sub formă de scrisori deschise trimise, nu-i aşa, şi pe adresele electronice ale tuturor ziarelor.

Corul aplaudacilor îşi mărea efectivele de la o zi la alta, s-au trimis mulţumiri de la primari din judeţul Alba până la te miri ce organizaţii, unele imposibil de contactat. Chiar şi asociaţia studenţilor din Roşia Montană i-a mulţumit domnului ministru al Culturii pentru aviz, bucuroasă că detaşamentele de tineret studios din comună vor ocupa strategic noile locuri de muncă, fără să mai fie nevoite să vândă fructe de pădure în cornetul diplomelor de master.

Dar acum pisica se află în ograda ministrului Borbely Laszlo, colegul lui Hunor de la Mediu. Un aviz favorabil proiectului minier dat de Borbely ar da undă verde controverselor. În ciuda cererilor Parlamentului European către Comisia Europeană, de a interzice exploatările cu cianuri pe bătrânul continent, în ciuda Budapestei, care s-a opus răspicat proiectului.

Cartea pe care o joacă UDMR este una riscantă şi nici Arieşul nu i-ar mai spăla imaginea în faţa propriului electorat, în faţa românilor, a Budapestei şi a Europei, dacă, să zicem, proiectul ar ieşi prost şi, Doamne fereşte, zona ar rămâne neecologizată ca la carte după exploatare.

Nu ştiu cum ar putea ieşi UDMR basma curată în faţa propriilor alegători în cazul unui final nefericit, ştiu doar că ungurii au un simţ civic mai dezvoltat decât românii şi nu ar lăsa netaxată o gafă, chiar şi a propriilor aleşi. Nu i-ar rămâne atunci UDMR decât să împrumute aceleaşi coruri de aplaudaci de la colegul Hunor şi să le plătească pe post de bocitoare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite